Quantcast

Договорихме се с Румъния и Гърция за "вертикален газов коридор"

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2014 в 20:40 7457 18

България, Румъния и Гърция се договориха днес за построяването на съвместен "вертикален газов коридор".

Това стана ясно от съобщение след срещата днес между представители на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович във връзка с "Южен поток".

Решението на балканските страни е свързано със стремежа за по-бързо и пълно свързване на газопроводните системи в Централна и Източна Европа с останалата част от континента.

Преговарящите страни са на мнение, че източниците, доставчиците и пътищата на доставките на газ е необходимо да са разнообразни.

Една от първите стъпки за създаването на този коридор ще бъде интерконекторна връзка, която да пренася природен газ от Гърция към България и оттам към Румъния и Сърбия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2014 в 11:30

Да прочетем мнения на хората от чуждестранните форуми. Ето няколко преведени, за да не се мъчат разните -фили и -фоби:

"Спирането на „Южен поток" предизвика активна дискусия сред читателите на чуждестранната преса. Някои от тях са убедени, че решението за закриване на проекта е признак на търговска далновидност от страна на Русия.

Читателите на международните издания спорят за това, доколко закриването на проекта „Южен поток" и разширяването на мощностите на тръбопровода „Син поток" ще повлияят на благополучието на страните в Евросъюза и как ще се развият в бъдеще отношенията между Русия и Турция.

Читателят на електронното издание FT (Financial Times)Cheetah43 пише: „Това ще донесе взаимна изгода за Русия и Турция, която внася голямо количество газ от Русия. Достатъчно е да погледнем картата, за да разберем, че доставките на газ в Южна Европа през Турция са по-логични, отколкото строителството на подводен тръбопровод в България. Последната граничи с Турция, която показа какво значи умение за провеждане на независима политика. Очевидно е, че ЕС лиши България от тази възможност по политически причини."
Някои читатели на FT отбелязват, че в света няма толкова евтин вариант на руския газ и от САЩ не могат да бъдат конкуренция даже с помощта на „контролиран" газ от Катар. „САЩ не могат да предложат реална алтернатива на евтините и сигурни доставки на руски газ. Според мен това е началото на края на американската империя" - пише Bernhard otto в сайта на FT.
Въпреки това, много интернет потребители смятат, че това решение може да е в полза на Европа, защото ще накара страните да обмислят възможността за алтернативни източници на енергия.

Читателят на Асошиейтед Прес Freon отбелязва, че договорът между Путин и Ердоган ще е изгоден за всички, с изключение на няколко южноевропейски държави, през които, както се предполага, ще минава „Южен поток". Освен това „целият регион ще получи сигурни доставки на газ, които няма да зависят от един доставчик, Турция ще получава транзитни мита, а Русия ще забрави за газовата война с Украйна" - пише Freon.

Много юзъри са недоволни от позицията на Турция и смятат, че американците трябва да повлияят на Анкара и да попречат да сключва сделки с Москва. „САЩ са длъжни да кажат на Турция, че тя трябва да разтрогне договора, да застане на страната на съюзниците си от НАТО и да се придържа към всички санкции или (Турция - бел. ред.) да бъде изгонена от НАТО" - пише потребителят squeezon в сайта на вестник Washington Post.

Юзърът Habzz обаче счита, че трябва да се види как ще се развие ситуацията: „Ще бъде интересно да се проследи какво ще се случи с течение на времето и подозирам, че в крайна сметка след няколко години всичко това ще се обърне против ЕС. Путин няма никакви причини да си сътрудничи с ЕС и НАТО".
Някои читатели на вестник New York Times изразяват несъгласие с тезата, застъпена в статията In Diplomatic Defeat, Putin Diverts Pipeline to Turkey („Претърпял дипломатическо поражение, Путин прокарва тръбопровода в Турция"), според която споразумението между Путин и Ердоган трябва да се разглежда като „поражение" за Москва. Отбелязвайки, че САЩ най-вероятно са успели да изместят Русия от няколко европейски пазара, потребителят jamil esimaan пише: „Не мога да разбера защо това (споразумение - бел. ред.) е победа на Запада и поражение за Путин. Вместо да продава големи количества газ в Европа, сега Русия ще продава същия газ на Турция. В какво се състои този успех на Запада? В това, че принуждава Русия да сключва енергийни сделки не с Европа, а с Турция и Китай ли?"

Посетителите на сайта на вестник Guardian смятат, че в дадената ситуация Европа трябва се замисли за по-бързото разрешаване на украинската криза. Потребител с ник AMArmy пише: „В момента Путин няма намерение да влага пари в сделки, свързани с ЕС. Особено в такива, които са свързани с несбъднатата мечта на Източна Европа за газопровода. Ако те (европейците - бел. ред.) искат да получават газ, първо трябва да се справят със ситуацията в Украйна".
Освен това някои читатели, по-точно hiiipower и Bob Vavich, наричат договора, сключен от руския президент, „блестящ ход".
Читателите на немската преса отчитат също загубите на ЕС и ползата, която сделката ще донесе на Ердоган.

„Южен поток" беше още една възможност да престанем да бъдем зависими от транзита на газ през Украйна, а също така щеше да осигури на страната-членка на ЕС България така чаканите доходи. Вместо това Ердоган ще „прави бизнес". Ако глупостта причиняваше болка...", пише потребителят andreasxalrecht в коментар под статията в списание Der Spiegel.
С ирония kook1979 отбелязва: „ЕС и САЩ възпрепятстваха строителството, но сега Путин излезе виновен за спирането на проекта. Чудесна логика".
„Държавите от НАТО активно провокират Русия. Трябва ли да се учудваме, че тя отново се защитава? Много политици изглежда забравят, че руснаците не са длъжни вечно да снабдяват Европа с газ" - коментира статията в Die Zeit потребителят derewigestudent.

Прочети цялата статия тук: Отказът на Русия от „Южен поток” е блестящ ход - Поглед Инфо

10.12 2014 в 10:47

Това ли е "новата тактика"?
Кажи бе соросоидално пепченце, какво ти е мнението по въпроса са осирането на дебелобузото фотоФолтаично прасе пее... ъ-ъ-ъъъъъ Прокопиевски?
Нещо конкретно?
ха-ха-хаххх.

10.12 2014 в 10:30

Абе, Кънчо Путкодеров, опроверга сам себе си поне 3 пъти! Как не ви омръзна ти, Стефан и Професор Балкански да заливате с помия и некомпетенстност почти всяка международна новина?!Вие сте неблагодарни продажници и мястото ви е в руските степи, а не европейския свят!

10.12 2014 в 08:28

Призовавам г-н Йончев,
Уважаеми,
Моля публикувайте "свалената" статията на Патрик Мур, съосновател на Greenpeace - "Трябва ни повече въглерод, не по-малко" за да си направи ВСЕКИ САМ изводите. Докажете елегантно, че сте поле на свободното слово.

Можете ли?
10.12 2014 в 08:18

"Лекият американски петрол е вече 63,490 долара."
Ми той 2008 беше 34,20 бе пуйчо!

" вкарва им 50 чисти милиарда печалба"
Колчо слепеца, не можеш да "вкарваш" печалба. "Вкарваш" приходи, а печалбата казано на простоцарски език е въпрос на гледна точка. Поради това съществуват стандарти, по които да бъде установявана и измервана. ПроЗД си като галош мойто момче.

"Аз пък само се кефя на събитията и си пия ракията"
Ами ти си ИСТИНСКИ БЪЛГАРеН бе вуйчаки! Ейваллах! Може ли?! 100% се вместваш в презумпцията - "не си истински българин, ако нямаш шише от марково уиски пълно с ракия в хладилника". Ха-ха-хах...

Вчера един друг лайнар се хванал за една объркана буква в-ф и фамилията ми в довод на това колко невярно било всичко "написано" от мен. А то - превод на интервю, копнато като довод защо соросоидалните семейни орки са свалили статия на Мур от парцала си дневник!


КАКВО МИ СТАВА БЕ ЖОЖЕТА?!
Ебаси малоумниците останали в тая кочина!? Вие нормални доводи може ли изложите без вой, помия и лични нападки?
Пак повтарям - ЕБАСИ гнястта дето е останала тук!
Айде навирайте си повсеместно по една тЪРба в отворите и напред!

10.12 2014 в 06:27

Абе айде все пак да се придържаме към ФАКТИТЕ.

Няма зачение какви били ТРЪБИТЕ (руски, български, турски, румънски, гръцки, марсиянски и т.н.). Собственоста и от къде минават тръбите е ПРОМЕНЛИВ ФАКТОР.

Същественото е, че по тях (колкото и да НЕ им се иска на пиндосите) - тече предимно РУСКИ ГАЗ. Просто това е най-голямата по територия държава на тази планета (два пъти ПО-ГОЛЯМА от Пиндустан) и НАЙ-БОГАТАТА на природни богатства, в това число и ГАЗ.

Сега, дали му викаме на тоя коридор "хоризонтален", "вертикален" или "анален", няма особено значение. Въпреки че, еврогейците-педероатлантици ще се радват най-много на последния вариант.

10.12 2014 в 01:23

Фалшиви долари? Които руснаците веднага изхвърлят обратно на запад, и от там за скъпи долари вземат евтино злато. Значи много.
Честито.
А ти що не се разкараш в пиндостан, ами се пречкаш тука? Няма комунисти, няма руснаци, само негри, и ченгета, които те гръмват за неправилно мигане. Демокрация и келепир отсекъде.
Щото просто обичаш да говориш за руснаци? Докато другите говорят за европейски проблеми?

10.12 2014 в 00:38

Балкански, разбрахме, че са ти го метнали (пъпа) у Россия, що не си идеш там. Само чакам да започнеш да пишеш Болгария. Никога няма да погледнеш нещо от положителната му страна, освен ако Русия не е оттам.

Руснаците трябва да я продават тая газ, вкарва им 50 чисти милиарда печалба в Газпром. И то не фалшиви рубли.

10.12 2014 в 00:31

Я! Голямо кълбо глисти и съпартийци на путки и хуйла, внасят своя принос за решаването на европейските газови проблеми.
Природния газ е метан. Добива се и от червата, освен от дупки в земята. Като чувам звуците, които издават троловете, вече реално съм спокоен за обемите газ - ще има.

Сега, малкия проблем е, че е-сето и е-като нямат пари за тия тръби, нито идея откъде да вземат газа, ама важното е че говорят за това, нали така. Е, ще има да говорят. А после ще плащат за газ на Турция, колкото тя поиска. И ако кандиса да го даде. Щото може и да не.
На спечелилите - честито.

Да, да ви питам нещо. Нали същите вие, оня ден се радвахте че няма да има Южен поток? Що сега се чудите как да го възкресите?

09.12 2014 в 23:08

Аз пък само се кефя на събитията и си пия ракията .Колко пъти ще ви казвам ,че путя е трагикомичен "герой"от някакъв риалити формат,който като на шега набута расия в пъкъла на Историята.С договора до 2030 имаме хоризонт,който ще бъде истинският нов Ренесанс за Европа,където ние вече няма да сме като сополиво циганче,а уважаван и търсен партньор!Амин!Сега големият проблем е как да стане, без повече кръв, елиминирането на сегашното руско ръководство,което с неофашистките си стремления може да стори още бели..