До август догодина пускат още 13 км от магистрала Струма

OFFNews 31 август 2017 в 17:15 7738 1

Поставяме началото на строителството на финалните етапи от реализирането на АМ „Струма“. Проектът е важен не само за Благоевградска област и Югозападна България, а и за цялата ни страна, като национален, европейски, транснационален приоритет. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски направи първа копка за строителството на лот 3.1 от АМ „Струма“ между Благоевград у Крупник.

На събитието присъства и Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ – председателят инж. Дончо Атанасов и членовете инж. Светослав Глосов и инж. Веселин Давидов. 

Отсечката е с дължина 12,6 км. В нея е предвидено да се изградят два големи пътни възела – Благоевград юг и при Симитли, както и над 20 инженерни съоръжения, включително големи мостове над Струма и реките Логодашка и Суха, обясни министър Нанков.

„Убеден съм, че с добри темпове и организация и работа строителите ще се справят не само в срок, но и блестящо със своите ангажименти и ще сме свидетели през август 2019 г. на готова и изградена отсечка от АМ „Струма“, каза Нанков.

Той пожела успешна работа на строителите и фирмата от надзора, като отбеляза и че предстои доста работа по приключване на археологическите проучвания по трасето на лот- а. Министърът изказа и своята благодарност към Агенция „Пътна инфраструктура“ за огромния обем работа преди същинското строителство.

„Въпреки известното забавяне успяхме да издадем строителните разрешения и да работим по графиците, за да имаме след две години 12,6 км нова магистрала“, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“. Лот 3.1 се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Предвидено е и изграждането на „Интелигентни транспортни системи“ със станции за засичане и управление на трафика, видео наблюдение и метеорологични станции.

Изпълнител на лот 3.1 е ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“. Стойността на договора е 139 021 499.92 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“. Техният договор е за 1 695 249.00 лв. без ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови