ДНСК и Пожарната ще проверяват всеки ден газовата връзка с Гърция

OFFNews 10 август 2022 в 10:33 1298 0

Арх. Иван Шишков

Снимка БГНЕС

Министър Иван Шишков увери, че зимно почистване на пътищата ще има

Строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде проверявано всеки ден, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по БНР. Проверките ще се извършват от местните структури на ДНСК, както и от противопожарната служба.

Регионалният министър отново потвърди готовността на администрацията да помага на 100% за бързото завършване на газовата връзка и съобщи, че от надзора са поели ангажимент да започнат да представят необходимите документи за провеждане на държавна приемателна комисия и въвеждане в експлоатация. Те ще бъдат проверени още преди официалното ѝ сформиране и така няма да се губи време.

Очаква се днес строителят да представи график на недовършените неща по обекта, а при инспекцията си Шишков ще се запознае на място с всяко от тях. Целта е до началото на отоплителния сезон газовата връзка да започне да функционира. 

Регионалният министър беше категоричен, че зимно почистване на пътищата ще има. До средата на месеца ще бъдат обявени поръчки по ЗОП по съкратена процедура, за да могат фирмите в 15-дневен срок да подадат оферти. „Ако фирмите нямат голям интерес и се стигне до обжалвания, имаме и трети вариант. Зимното почистване е въпрос на национална сигурност и за него законът е малко по-гъвкав. При всички положения ще го осигурим", заяви регионалният министър.

Той увери, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат разплатени парите на пътните фирми за извършената работа по големите инфраструктурни проекти, забавени през последните 7 месеца.

Ще се търси и най-добрият вариант за финансиране на инфраструктурните обекти в общините. „В момента има четири списъка. Искам да чуя мнението на НСОРБ и да направим едно справедливо финансиране. Разчитам на Сдружението да намерим най-законосъобразния и справедлив изход от ситуацията, защото времето не чака.", каза регионалният министър. Срещата с НСОРБ ще се проведе утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови