Димитър Маргаритов, КЗП: Внимавайте какво ви маркират на касата

OFFNews Последна промяна на 24 декември 2019 в 11:47 2511 0

При пазаруването за празничната трапеза, когато и кошниците са по-пълни, потребителите да следят какво точно се отбелязва на касата. Да внимават дали един продукт - случайно или не - няма да бъде маркиран повече от веднъж или видяната на щендера цена няма да се окаже по-висока на касата. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Денят“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

Сред най-търсените за подаръци тези дни са детските играчки. Маргаритов припомни, че те също попадат сред стоките, които могат да бъдат върнати, ако са закупени през инернет. Важно условие обаче е да не бъдат ползвани за игра преди това.

Председателят на КЗП апелира при проблеми с резервации за празниците хората да реагират. Първо – към търговеца, а ако проблемът не бъде решен, към контролните органи.

„Ако потребителят сигнализира своевременно, извършваме проверки с нашите дежурни екипи. Тогава е по-лесно за нас, освен да установим нарушението и да наложим санкция, но и да съдействаме на потребителите да получат компенсация за това, че са им били причинени неудобства“, посочи той.

Имаме конкретни примери в нашата дейност, в които сме постъпвали така и в крайна сметка потребителите са оставали все пак удовлетворени като краен резултат“, добави Маргаритов.

На въпрос за какво все още най-много се оплакват потребителите Маргаритов отговори, че жалбите предимно са свързани с гаранционната отговорност, но понякога и с ограничаването на законови права на потребителите, туристически услуги и пр.

Маргаритов прогнозира, че най-вероятно през следващите години ще се наблюдава тенденция за спад на броя на жалбите. Според него това се дължи на все по-доброто познаване на правата и повишената активност от страна на потребителите, както и на по-голямата информираност на търговците за техните законови задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови