Димитър Манолов: Без съмнение безработицата ще се увеличи, въпросът е до какви нива

OFFNews 23 март 2020 в 10:25 1140 0

"Без съмнение е, че безработицата ще се увеличи. Въпросът е до какви нива – да не достигне плашещи, застрашаващи, критични нива". 

Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред бТВ.

Манолов коментира, че работните места на ресторантьорите са най-лесно възстановимите и подчерта, че туризмът в България като цяло се характеризира като сезонна работа.

Никой обаче не може да задължи бизнеса да плати онези 40% от заплатата на служителите, за които един работодател би получил държавна финансова субсидия от 60%, смята председателят на КТ "Подкрепа".

Относно неплатеният отпуск Манолов обясни, че само и единствено работникът може да прояви инициативата за получаване на такъв. Той подчерта, че най-лесното нарушение е работодателят да принуди по някакъв начин служителя да си пусне неплатен отпуск. Според него това вероятно е най-масовият случай в момента. 

"А ако в работното досие на служителя няма заявление от него за неплатен отпуск, това пък е 100% незаконно", отбеляза председателят на КТ "Подкрепа".

Що се отнася до платения отпуск и опцията работодателят да предостави само 50% от него на служителите си, Манолов обясни, че това правило важи само за тазгодишния пакет, но не и за останалите дни от миналата година. 

Според него мерките срещу спекулата в закона за извънредното положение са неприложими и ще доведат до създаването на черен пазар.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови