Дянков: С Бюджет 2023 г. финансовият министър се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 г.

OFFNews 08 юли 2023 в 12:22 5828 3

Симеон Дянков

Снимка БГНЕС/Архив

Симеон Дянков

Непопулярна мярка, която беше избегната с Бюджет 2023, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още около 800 млн. лева в хазната до края на годината. Но това е лесно направен бюджет и кабинетът не успя да влезе в по-непопулярни мерки. Така от 2024 г. ще имаме дефицит над този на Маастрихтските критерии, т.е. прогнозата е за над 3,6%. Такива са прогнозите и за 2025 г. Това реално означава, че ние, или по-скоро финансовият министър се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 година.

Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков, коментирайки проекта за Бюджет 2023.

Той предупреди, че някои от държавните дружества може да стигнат и до фалит, "особено в енергетиката, където и преди държавата иззе голяма част от печалбите им. Това стана и миналата година, и в началото на тази година. А сега искат да вземат 100 процента за миналата година останалите пари. Така държавните дружества няма да могат да инвестират".

Дянков допълни, че подобна е ситуацията и в оръжейния сектор.

"Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За мен това е лесно направен бюджет. В смисъл – вземат се лесните решения, а трудните се оставят за по-късно. Не съм съгласен да се вземе печалбата на всички държавни търговски дружества – и в енергетиката, и в оръжейната индустрия, и така да се закърпи бюджетът", каза той.

Според него трудни решения – като да се върне ДДС на нивото преди COVID кризата – не са взети.

Дянков коментира още, че обществото ни е разделено действително по въпроса за въвеждането на еврото у нас. Затова и такъв референдум, като този на "Възраждане" има добра почва у нас. Освен това на този въпрос политиците отдавна не са отговорили ясно, а е трябвало. Затова и сега на този въпрос ще отговаря Конституционният съд.

Той разкритикува политиците от ПП и ГЕРБ, които "навън говорят едно, а вътре са уклончиви" и дават разнопосочни сигнали за Еврозоната, явно правейки поклон към електорални нагласи. Според Дянков само ДБ и ДПС са двете партии, които последователно работят, действат и говорят за влизането на страната в Еврозоната.

"Има явно вече и консенсус между първите две партии кой да бъде гуверньор на БНБ. Фактът, че до изтичане на крайния срок вчера не беше внесена самостоятелна кандидатура на ПП-ДБ за нов управител, показва, че явно ПП-ДБ ще подкрепят повторната номинация на Димитър Радев, която бе направена от ГЕРБ. Шансовете са за него", посочи Симеон Дянков.

Той подкрепи напълно решението страната ни да се опита да продаде оборудването за АЕЦ "Белене", което съхраняваме вече години, на Украйна. Такава сделка е добра за България, въпросът е как тези пари ще се използват - за попълване на дупки в бюджета, или ще се инвестират в енергетика, предупреди финансистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

08.07 2023 в 20:01

Постната пица много пъти се е излагал като кифладжия(особено с една персона която стана нарицателно), но пък от друга страна никой друг не умее така добре да стиска фиска. В случая съм съгласен с него-и за ДДС-то и за енергийните помощи и за печалбата на държавните дружества.

3767

2

Име на профила

08.07 2023 в 17:06

Този съсел няма ли да се засрами и да замълчи завинаги? Когато беше псевдо скандала с Кристалина (Сталинка, за някои ботове тук), от цялата работа само неговото участие миришеше. Отврат.

3251

1

динозавър

08.07 2023 в 13:52

Дянков да си спомни защо го изгониха завинаги от България.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика