Дядо, мама и внуче в шуробаджанашка схема в земеделието

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2017 в 09:38 7850 4

Елен Стойкова

Дядо, мама и внуче се облагодетелстват чрез схеми в Министерството на земеделието, с които прибират европейски земеделски субсидии, показва разследване на Нова телевизия.

За поредния случай на шуробаджанащина сигнализират недоволни фермери и бивши служители в министерството.

Историята

Елен Стойкова е дъщерята на шефа на областната дирекция „Земеделие” в София – област - Христина Стойкова.

Регистрирана е още 19-годишна като земеделски производител. Елен е от земевладелците, които до преди 2 години бяха масово явление – стопани на пасища без животни, които взимаха големи европейски субсидии, само за да косят тревата и да чистят ливадите.

През 2015 г. истинските животновъди възроптаха, че заради тези хора за тях не са останали площи, които да заявят за субсидии. Държавата отстъпи и законът ограничи практиката.

От 2013 г. до началото на 2016 г. обаче дъщерята на земеделския директор е взела хиляди левове за поддържане на над 1300 декара пасища в Челопеч, където, случайно или не, ведомството на майка ѝ е одобрявало площите преди кандидатстването за парите пред Държавен фонд „Земеделие”.

Вичо Вичев е бащата на Христина Стойкова. Той и майка ѝ са регистрирали фирма, която е спечелила еврофинансиране по друга програма към земеделието – за къщи за гости. С максимума подпомагане по програмата – 380 000 лв. те са построили три красиви къщи близнаци край Сливница.

Като председател на комисия, дъщеря им Христина Стойкова е преобразувала земята под къщите от земеделска в урбанизирана.

OFFNews потърси за коментар МЗХ, но към момента на публикуване на този материал те нямаха официална позиция по темата.