Deutsche Bank глобена с $630 млн. заради схема за пране на руски пари

OFFNews 31 януари 2017 в 14:13 5360 2

Deutsche Bank беше глобена с $630 млн. от американски и британски регулатори във връзка с план за пране на пари с руски капитали.

В рамките на схемата клиенти нелегално прехвърлили 10 милиарда долара от Русия чрез покупко-продажба на акции чрез клоновете на банката в Москва, Лондон и Ню Йорк.

Властите обявиха, че германската банката е пропуснала "много възможности" да засече, разследва и спре схемата.

Deutsche Bank обяви, че ще съдейства на регулаторите, както и че е отделила необходимата сума.

По време на разследването нюйоркските власти и британската Служба за контрол на финансовото поведение открили, че въпросната т. нар. "огледална" търговия е била извършвана между 2011 и 2015 г.

Властите в Ню Йорк глобяват банката с $425 милиона, а британските - със £163 милиона (приблизително $204 милиона).

Решението идва по-малко от две седмици, след като германската банка финализира споразумение с американския департамент по правосъдието относно ролята ù във финансовата криза от 2008 г.

В понеделник регулаторите глобиха други три банки за нарушаване на правилата срещу прането на пари.

Италианската Intesa Sanpaolo беше глобена с $235 милиона, Agricultural Bank в Китай беше глобена с $215 милиона и Mega Bank, Тайван, беше глобена със $185 милиона.

Какво е "огледална" търговия

Търговското звено в Москва купува акции на големи руски компании в рубли - обикновено на цена, равна на 2-3 милиона долара. Малко след това - понякога същия ден - свързана група продава идентични руски акции в същия обем и на същата цена, но в долари, чрез клона на Deutsche Bank в Лондон. Двете страни в сделката обикновено са много тясно свързани, например са притежавани от една и съща компания. Тази търговия не е незаконна по същността си, но при положение, че няма добра икономическа причина за нея е много вероятно тя да е признак за финансово престъпление, според американския регулатор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews