Десетки строители от Артекс излязоха на протест в защита на небостъргача Златен век

OFFNews 21 юни 2021 в 10:01 3656 0

Десетки служители на строителната компания "Артекс" излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Те настояват да достроят небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец".

B пиcмo, изпpaтeнo дo мeдиитe, oт ĸoмпaниятa cъoбщaвaт, чe инcтитyциитe oтнoвo ce гoтвят дa cпpaт cтpoeжa. Пpeдyпpeждaвaт, чe тoзи път щe пoтъpcят пpaвaтa cи в съда пo зaĸoнa зa oтгoвopнocттa нa дъpжaвaтa и oбщинитe.

„Има абсолютен произвол на институциите. Бяхме спрени под натиск и сега отново някой се опитва да тълкува закона. Ние имаме стабилен административен акт. ВАС се е произнесъл, че заповедта на ДНСК е незаконосъобразна”, казва Весела Мирянова.

До протеста се стигна, след като миналата седмица кметът на "Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор заради продължаващото строителство на сградата. Според него фирмата няма валидно разрешение за строеж, тъй като то вече е изтекло.

Строителството на "Златен век" беше спряно след разразяването на скандала с покупка на апартаменти на занижени цени от политици, сред които и бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдният министър в третото правителство на Бойко Борисов Цецка Цачева. 

Преди месец обаче Върховният административен съд окончателно отмени заповедта началника на ДНСК за спирането на строителството, но служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи, че ще има нова проверка валидно ли е разрешителното за строеж на "Златен век".

От "Артекс" обаче настояват да бъде уважено решението на българския съд и строителството на сградата да продължи. Строителното дружество предупреждава и че ако "отново бъдат предприети незаконосъобразни и безотговорни действия, няма да се поколебаят да заведят иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки