Депутатите ще обсъждат бюджета и избора на шеф на БНБ

OFFNews 25 август 2021 в 08:05 2553 0

Актуализацията на бюджета и процедурните правила за избор на управител на БНБ влизат в пленарната зала.

Очаква се още днес депутатите да обсъдят на първо четене и промените в бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Средно пенсиите ще се увеличат с 12,5% от 1 октомври, ако Народното събрание приеме направените предложения от служебния кабинет. Вероятността това да стане обаче е малка, тъй като от всички парламентарни групи има заявки, че между двете четения на законопроекта ще направят собствени предложения.

120 млн. лв. трябва да бъдат осигурени на Здравната каса, за да се посрещне четвъртата Covid вълна, като сметките са направени при сценарий, че страната ни е два месеца в оранжевата и два месеца в червената зона.

Допълнителните средство, които трябва да бъдат осигурени, налагат и промяна в държавния бюджет, но тя най-вероятно ще бъде гласувана утре в пленарна зала на първо четене.

Общо финансовата рамка е разчетена при 2 милиарда лева допълнителни приходи, 400 милиона от които от Плана за възстановяване и устойчивост и 1,8 млрд. лв. нови допълнителни разходи.

Друг акцент в работата на народните представители ще бъде процедурата по избор на нов гуверньор на БНБ. В ресорната комисия бе приет тридневен срок за номинации след гласуването в пленарна зала. В повечето парламентарни групи имат критики към „прекомерното бързане“, както те го определят.

Преди да започнат работа в пленарна зала председателите на групите и ръководството на парламента ще проведе председателски съвет. Очаква се на него да бъдат поканени представители на ЦИК, за да се обсъдят възможните дати за провеждане на президентските избори и потенциалните нови парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!