Делян Добрев показа фактури: Двата танкера - продадени, нито молекула американски газ не е дошла у нас

Неслучайни посредници купуват газ от Газпром и го продават с 30% по-скъпо на Булгаргаз, категоричен е бившият енергиен министър

OFFNews 10 август 2022 в 15:53 5077 8

Добрев
Делян Добрев от ГЕРБ.

Фактури за плащания от „Булгаргаз“ на посреднически фирми показа днес пред журналисти във Варна Делян Добрев от ГЕРБ/СДС. Той уточни, че документите ще бъдат качени и на неговата страница в социалните мрежи, откъдето биха могли да ги видят и органите на правораздаването в страната.

Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ каза, че не е виждал документи, че се купува газ от посредници, само че има фактури, посочи Добрев.

По думите му всъщност тези компании купуват от „Газпром“ и продават на „Булгаргаз“, но с 30 процента по-висока цена.

Единият посредник е фирмата МЕТ, от която идва сегашният директор на „Булгаргаз“, допълни Добрев.

Според него частната компания си е назначила директор на държавното предприятие и за последните три месеца е реализира най-сериозните сделки с газ. Има и фактури, че Булгаргаз“ е купувала от руския посредник на „Газпром“, както и от гръцкия партньор на руската компания, допълни Добрев. Според него за последните три месеца страната ни е купила газ за около 630 милиона евро, като посредниците са получили 200 милиона евро.

Двата танкера с американски газ, които пристигнаха, бяха продадени в Гърция и Турция, у нас няма фактура от доставчик на американски газ, каза още Добрев.

Той подчерта, че като изключим азерския, 100 процента от останалия газ у нас е руски.

"В страната ни не е пристигнала нито една молекула американски газ", каза Добрев.

Според него дори да пристигнат седем танкера с втечнен газ от САЩ, те няма да са достатъчни за българската икономика. Прогнозата на Добрев беше, че недостигът у нас ще бъде около 1 милион мегаватчаса на месец. Иначе казано, количествата ще са достатъчни за около две трети от икономиката, посочи той.

За сформирания от служебния кабинет кризисен щаб Добрев каза, че той вече действа 7 дни, но все още няма информация да е взел някакви решения или да е предприел някакви стъпки за решаване на проблема. Той изрази опасения, че бездействието може да продължи до изборите, като междувременно се кърпи положението, за да се прехвърли проблемът след това на новите управляващи.

На въпрос за евентуално арбитражно дело между България и „Газпром“ Добрев посочи, че ще е много трудно за страната ни да докаже, че не приема указа на президента Владимир Путин като форсмажорно обстоятелство за компанията, докато държави като Италия, Австрия, Германия го приемат.

Той коментира и днешното интервю пред Нова телевизия на бившия премиер Кирил Петков, в което той заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов"трябва да се пенсионира” и, че “при работеща съдебна система - трябва да ходи в затвора”.

На тези думи Делян Добрев отвърна с това, че не Борисов, а именно Петков и Василев са тези, които трябва да се “притесняват как да избегнат влизането в затвора”.

Той обвини лидерите на ПП, че българското общество е “ощетено с 200 млн. евро” заради работата на Петков и Василев по овладяване на газовата криза.

“Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати! В един момент този директор на МЕТ, като вземат да го викат в прокуратурата, ще започне да си казва истината”, заяви Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

8

Niko Kolev

11.08 2022 в 16:21

ГЭРП са Эвроатлантици, това стана още като Буци построи пАтока.

15914

7

поп Дръвчо

11.08 2022 в 11:32

Тоя пък кога почна да разбира от газова търговия?

-240

6

редовно четящ

11.08 2022 в 10:07

Делянчо си облайва руската копанка с манипулирани по съветски образец данни. Нали затова му плащат.

-955

5

ob1

11.08 2022 в 09:31

Ама колко ви е бръкнал Киро отзад... не е истина колко го мразите, че ви секна далаверките. Ти да нямаш роднини на Капитан Андреево? Или в АПИ, Булгаргаз? Или си просто от ония, дето крепят увисналия на боко тиквата - пожарникар и осъден неколкократно лъжец?

2597

4

spirit оригиналът

11.08 2022 в 06:15

Кирил ПетковТежък дебил. Твърдението за маниакалост и шизофрения, които са му установени в Канада, явно почиват на медицински факт. Щял да „паркира кораб“ с газ в Гърция. Киро Паркинга! Този дори не е чувал, че корабите акостират, а не паркират! 40-45 депутата са максимума, който ще вземат. 2/3 са лични протежето на Киро Паркинга, начело с Лена.

2905

3

ivenco

10.08 2022 в 19:48

Да ти еba м@м@т@ кремълско чучело. Лъжец. Да пукнеш дано.

12072

2

IvanofRumen

10.08 2022 в 18:23

Крадеца вика дръжте крадеца! Този хасковски крадец защо не е с повдигнати обвинения? А, да защото си имат каскет!