Дефицитът в Румъния срина леята, обезценяването е най-тежкото в историята

OFFNews 13 ноември 2017 в 14:32 10166 0

Снимка Mediafax

На фона на протестите срещу промените в правосъдната система в северната ни съседка, румънската валута претърпя най-големия срив в историята си.

В 13 ч. местно време днес Националната банка на Румъния обяви новия курс: 4,6495 леи за 1 евро. Най-високият курс в историята. В петък еврото мина официално прага от 4,6 леи, като достигна 4,6390, предаде Медиафакс.

Нивото 4,6 леи за евро не е надхвърляно от пет години и четири месеца, от седмицата 23-27 юли 2012 г., когато максимумът е 4,6397 леи за евро, припомня румънската агенция.

Финансовият анализатор Клаудиу Казаку направи песимистична прогноза за бъдещето на националната валута. Според него тя ще продължи да се обезценява, а връщанията под прага 4.6 евро за лея ще са временни. Оттук нататък - според него - ще се говори за котировки между 4,6 и 4.7 евро за лея, каза той, цитиран от Медиафакс.

Управителят на националната банка Мугур Исъреску коментира, че, за разлика от валутите на съседните страни, обезценяването на румънската ще продължи заради увеличаващия се дефицит.

В същото време, Румъния е разтърсвана от протести - хиляди недоволни от проекта за реформа в правосъдната система излязоха и вчера по улиците. Според тях той ще възпрепятства борбата с корупцията, пише "Франс прес". В столицата Букурещ около 1000 души, сред които мнозина младежи, скандираха  "Крадци" и "СДП, червената чума" под покривите на централата на Социалдемократическата партия (СДП). Много протестиращи са на мнение, че управляващите искат да поставят правосъдието под политически контрол. Протести имаше още в Клуж, Тимишоара и Брашов.

Обсъждан в момента законопроект предвижда намаляване правата на прокуратурата по отношение на борбата с корупцията, включително тя да не може да разследва магистрати. Законопроектът предвижда и правосъдното министерство да засили контрола си върху прокурорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови