ДДС за лифтовете става 9%

OFFNews 18 ноември 2020 в 13:54 2510 2

ДДС за лифт-съоръженията става 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм, съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна", предаде БТА.

Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, като предложението е изпратено до Министерството на финансите, заяви Георгиева. 

Целта е да се уеднакви ставката за целия туристически сектор. ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията, като предстои днес да бъде обсъдено въвеждането на 9-процентно ДДС и за храната за вкъщи.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 млн. българи, посочи Георгиева. 

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева, допълни Георгиева. По думите ѝ в момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и за следващата година, заяви зам.-министърът. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г..

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 млн. лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи. По думите ѝ съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

2

мгергов

19.11 2020 в 17:07

То сега, в тази тежка ситуация, ако няма данъчни облекчения - не знам кога трябва да има. Опитват се да направят нещо за туризма - евала, а недоволни винаги ще има, ясно е.
 
X

Да помогнем на украинските деца!