ДБ: ГЕРБ си признаха провала в енергетиката, прост интерконектор не могат да направят

OFFNews 04 ноември 2021 в 14:27 2323 0

Празна тръба за интерконектора с Гърция.

Демократична България обяви, че ГЕРБ най-накрая са си е признали, че цялата им енергийна политика е провал и че носят заслугата за покачването на цената на газа. 

Цената на газа е висока поради провалените опити последните 12 години да бъде изграден интерконектора с Гърция. Това се разбира от интервю на енергийния експерт на ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев за „24 часа“, с което практически признава пълния енергиен провал на ГЕРБ и заслугата им за това покачване, пишат от обединението на ДСБ, Зелено Движение и Да, България.

„Демократична България“ систематично настоява за довършването на интерконекторната връзка с Гърция, за да може да се диверсифицират доставките на газ и България да се осигури достъп до по-евтини източници от руския газ.

В интервюто на въпрос, какво е вашето решение срещу високата цена на газа, Добрев отговаря така:

„Довършване на интерконектора с Гърция. Тази връзка трябваше да е готова преди години! Пари има, политическа воля има, няма грам компетентност на ниво ръководство на проектната компания за изграждане на тази връзка. 12 години не могат да изградят един прост интерконектор“.

В последните 12 години ГЕРБ имаше пълен контрол върху управлението на държавните дружества и българските представители в смесени дружества, каквото е „Ай Си Джи Би“. Ръководството на компанията е поравно с гръцката страна, като България има четирима представители от общо осем в борда, а единият изпълнителен директор е българин.
„Ако зависи от мен, бих уволнил на секундата директорката на проектната компания“, казва Добрев пред 24 часа.

През всички тези години правителството на ГЕРБ не направи промени в ръководството, а а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов непрекъснато твърди, че е осигурил реална диверсификация, посочват от демократичното обединение.

„Демократична България“ настоява да се закупи максимално заложеното количество азерски газ за 1 милиард куб. метра, който в момента е пет пъти по-евтин от руския. Интерконекторът с Гърция би позволил да се доставя газ и от други източници. Така реално може да се намали цената за потребителите в България, заявяват още десните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови