Даваме 168 млн. долара за увеличението на капитала на Световната банка

OFFNews 24 февруари 2016 в 16:36 4225 1

Министерският съвет прие решение да предложи на Народното събрание да даде съгласие за участие на България в общото увеличение на капитала на Международната банка за възстановяване и развитие  - една от петте институции, попадащи в Групата на Световната банка, и упълномощи министъра на финансите след получаване на съгласието да подпише документ за записване на акциите.

Към настоящия момент дяловото участие на България в МБВР се състои от 5215 акции на стойност около 629,11 млн. щатски долара.

С решение на Управителния съвет на МБВР от 2011 г. е извършено общо увеличение на капитала на МБВР, като на страната ни е дадено право да запише допълнителни 1393 акции в международната финансова институция на стойност около 168,04 млн. долара, като на внасяне подлежи общо 6% от стойността на записаните акции.

Записването и плащането ще се осъществят през 2016 г, като необходимите за целта средства са предвидени в закона за държавния бюджет за тази година.

МБВР е основната организация от Групата на Световната банка, в която България членува от 1990 г. и има активно сътрудничество с нея както по линия на ползвано финансиране, така и по линия на предоставяни аналитични и консултантски услуги.

Записването на акциите представлява изпълнение на задължения, свързани с участието на страната като акционер в МБВР, поради факта, че увеличението обхваща всички членуващи в нея държави. Предвид характера на институцията, записването на акциите представлява и принос на страната към международното сътрудничество за развитие, като плащането на акциите се отчита като официална помощ за развитие, обясниха от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!