Държавните предприятия задлъжнели с 9,9 млрд. лв.

OFFNews 26 ноември 2013 в 11:51 3526 11

Даниела Бобева Снимка: БГНЕС
Даниела Бобева Снимка: БГНЕС

Имаме 249 предприятия с над 50% държавно участие, чиято нетна печалба е 220 млн. лв., като се изключи БЕХ, а задълженията възлизат на 9 млрд. 850 хил. лв., от които 5 млрд. са краткосрочни задължения.

Това каза вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева при откриването на конференцията "Регулаторна рамка и политика на управление на държавните предприятия с над 50% държавно участие", съобщава БГНЕС.

Бобева съобщи, че преди 2 месеца е сформирала работна група, за да може държавното участие да се уреди в закон. Тя подчерта, че тази инициатива е част от програмата на правителството за насърчаване на икономическия растеж.

Според нея след като приватизацията на по-голямата част от държавния сектор вече е извършена, правителството трябва да се фокусира върху по-ефективното управление на държавните предприятия. Причината е, че "те формират значителна част от заетостта и брутния вътрешен продукт", но имат и 9 млрд. лв. задължения, каза Бобева пред БНР.   

Новите правила ще са по модела на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, защото държавата е лош стопанин. Те ще уредят как да се определят бордовете, каква да бъде дивидентната политика на държавата и как дейността на тези компании да стане достатъчно прозрачна. Общо 92 от държавните фирми са на печалба, но вицепремиерът поставя под съмнение "доколко реална е тази печалба".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!