Държавата вади още над 1,5 милиарда лева за подкрепа на бизнеса заради скъпия ток

Догодина у нас ще бъде построен завод за производство на соларни панели с огромен капацитет

Станко Гогев Последна промяна на 21 декември 2021 в 13:23 2017 2

Александър Николов

Снимка БТА/Асен Тонев

Министърът на енергетиката Александър Николов представя мерки за преодоляване на кризата с цената на тока.

Нови мерки заради високите цени на тока ще бъдат въведени у нас. Това обяви енергийният министър Александър Николов на брифинг.

Според него всички предложения предстои да бъдат обсъдени както в Министерския съвет, така и в допълнителни формати.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои, с най-висока консумация на енергийни ресурси”, заяви Николов.

Рекордно висока цена на тока в Европа, ръст с 12,5% в България

Той подчерта, че компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от "ден напред" за месец юли.

"Това ще рече 185,59 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още Николов.

Ползвателите с договори под тази цена няма да бъдат компенсирани. Очаква се по тази мярка разходите на държавата в подкрепа на бизнеса да  надхвърлят 900 милиона лева.

В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар.

„Ще предложим фиксирана схема на мегават час за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн. лв.”, съобщи енергийният министър.

По думите на Николов в рамките на следващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви министърът на енергетиката.

Той посочи, че с всички замесени контрагенти се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.

Министърът на енергетиката съобщи още, че от догодина у нас ще има завод за производство на соларни панели.

„Инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро. Целта е от догодина у нас да се произвеждат панели с капацитет от минимум 1 гигават, като това по възможност ще бъде бързо разширено”, посочи той.

По думите му се проучват и възможности за съхранение на електроенергия, както и партньорства за бърза реализация на проекти, свързани с т.нар. „умни мрежи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2250

2

fishcake1

21.12 2021 в 18:15

Към глупчовците, които не са харесали истината - французите в момента почти не внасят руски газ, защото са първи в Европа по ядрена енергия. Германия внася, защото си закри всички ядрени централи - и сега осъзнава, че за да използваш енергията от ветрогенератори и слънчеви панели, все пак ти трябва огромен капацитет за складиране, който те нямат.

Та мръщете се колкото щете - няма по-зелена енергия от това.

2250

1

fishcake1

21.12 2021 в 15:59

Ако България сега имаше ядрена централа, както се произнесе българския народ преди години - нямаше да се дават милиарди за този дето клати гората. Кеф ти от Уестингхаус, кеф ти от Франция - нови ядрени мощности трябва да има.