Държавата и Лукойл преговарят как бензинът да поевтинее

OFFNews 26 август 2022 в 15:01 2764 4

горива

Снимка БГНЕС Архив

Въпреки че руският петрол е рекордно евтин, бензинът по бензиностанциите у нас е рекордно скъп.

Министрите на енергетиката и на икономиката са разговаряли днес с ръководството на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България". Целта на срещата е била да се обсъдят мерки за оптимизиране на цените на горивата, обявиха двамата министри след срещата. Те отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

По думите на енергийния министър Росен Христов срещата е преминала много конструктивно.

Създава се работна група, която ще функционира от следващата седмица и ще търси решение за снижаването на цените за крайния потребител, обясни той.

Министърът на икономиката Никола Стоянов допълни, че това е една възможност за овладяване на инфлацията, тъй като горивата са компонента в ценообразуването.

По-рано днес брифинг за цените на горивата дадоха и от партия ГЕРБ.

Бившият енергиен министър Делян Добрев за пореден път обясни, че бензинът на Лукойл е нереално скъп, въпреки че рафинерията използва руски петрол, който поевтиня с 40 процента след началото на войната в Украйна.

Той предложи и две възможни решения на проблема.

"Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на “Лукойл Нефтохим” по 10-20 стотинки за преработка и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията", каза Добрев.

Вторият вариант бил да се наложи на акциз в рамките на 1 лева преди преработката на горивото. По негови изчисления по този начин в хазната ще влизат 3,5 млрд. лв. на година.

"Държавата го прибира в държавния бюджет и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

26.08 2022 в 19:38

Ко?

Не

15914

3

поп Дръвчо

26.08 2022 в 16:44

Някаква мошенгия замислят и резултатът от нея ще е още по-скъп бензин.

12020

2

Svetlana Dzhambova

26.08 2022 в 15:36

Създава се работна група, която ще функционира от следващата седмица и ще търси решение за снижаването на цените за крайния потребител, обясни той - ще търси, ама упорито няма да намери. също както с доставките на газ, докато накрая "признаха", че направили всичко, ама няма накъде - ще трябва да се преговаря с раша

12073

1

IvanofRumen

26.08 2022 в 15:26

Поредният Пиар на смотания министър, който си няма понятие за какво е на този пост, освен да се държи като служител на GaZprom.