Държавата е най-големият печеливш от високите цени на електроенергията

OFFNews 03 февруари 2022 в 19:05 3046 1

Държавата е най-големият печеливш от високите цени на електроенергията, защото голяма част от енергийните компании са държавни и защото чрез сметките за ток се плаща повече ДДС.

Това заяви финансистът Георги Кадиев в предаването на "Лице в лице" на бТВ. 

Експертът посочи, че това са свръхприходи във време, в което бизнесът изнемогва. Компаниите още не са получили компенсациите за високите цени на тока за декември и януари, подчерта бившият зам. финансов министър.

По думите му държавата печели и по други линии - примерно във фонд "Сигурност" на електроенергийната система, където се отчитат 5% от приходите от продажби на електроенергия. Фондът сега е набъбнал значително, защото в момента ТЕЦ "Марица Изток 2" работи на пълна мощност за разлика от преди година или две, когато блоковете на централата не работеха така, обясни Кадиев.

Той смята, че след отпадането на мораториума на еленергията КЕВР трябва да реши откъде да вземе енергия за регулирания пазар, така че потребителите да не плащат високи цени. Според Кадиев това може да стане, ако в микса се включи повече електроенергия от АЕЦ Козлодуй, която има себестойност от 55 лв., и тази на ТЕЦ "Марица Изток 2", която има себестойност от 320 лв. на мегаватчас.

"Въпросът тук е да се прецени колко електроенергия от по-евтините източници трябва да влезе в микса, защото от другата страна стои свободният пазар, където е бизнесът, и тя там ще поскъпне. Няма безплатен обяд и трябва да се намери "златното сечение" по този казус", допълни Кадиев.

Други мерки за понижаване цените на тока, парното и природния газ са понижаването на ДДС за тези услуги, както са направили редица европейски страни. В Чехия и Кипър този данък дори отпадна напълно, напомни експертът.

Казусът "Булгаргаз"

Георги Кадиев изтъкна, че това, което предстои на газовия пазар, е същото, което стана с този на електроенергия преди 10 г. Тогава отпадна монополът на т.нар. енерго и се появиха много нови дружества.

"Преразпределя се пазарът. "Булгаргаз" трябва да даде отговори дали са продавани на по-ниски цени количества синьо гориво от "Чирен" към Румъния. Предишното ръководство твърдеше, че такова нещо няма, но министърът на енергетиката посочи, че са се извършвали такива действия", каза още финансовият експерт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22843

1

dolivo

03.02 2022 в 21:39

Държавата няма душа, ние сме държавата. Това е глупава статия, според мен.