Данъците ще скачат не по ставка, а по обем, обяви Менда Стоянова

OFFNews 31 октомври 2018 в 11:49 2431 1

Данъците ще вървят постепенно нагоре, но не като ставка, а като обем. Заради това е постигнат огромен ръст в планираните приходи в бюджета без данъците да се увеличават.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) по повод предстоящото обсъждане на проектобюджета за 2019 г.

Повишаването на максималния осигурителен доход не е вдигане на данък, смята Стоянова.

Всяка година се говори за рекорден бюджет, защото става все по-голям - за последните две години бюджетът се е повишил с 10 млрд. лв., което означава, че икономиката расте и приходите в бюджета са повече, обясни тя.

Колкото до широко коментирането на по-високата ставка за стари автомобили, според Стоянова става дума за преразпределение на тежестта, защото данъчната тежест за автомобилите, които не замърсяват толкова околната среда, ще бъде намалена.

Отново според шефката на бюджетната комисия увеличаването на максималния осигурителен доход не е равно на увеличаване на данъците, тъй има ръст на средната и минималната работна заплата, но не и на осигурителния доход.

"Това не е вдигане на данък, това е привеждане на адекватност на максималния осигурителен доход спрямо минималната работна заплата и минималния осигурителен доход", посочи тя и добави, че увеличаването на максималния осигурителен доход носи плюсове за вносителя.

Вдигането на акцизите е достигане на минималните европейски нива и не е коректно да се говори за вдигане на данъчната тежест, поясни още Менда Стоянова. Тя допълни, че чрез повишаването на средната работна заплата, максималния и минималния осигурителен доход растат приходите и респективно обезщетенията от бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови