Чобанов: Няма да има актуализация на бюджета

OFFNews 05 февруари 2014 в 13:21 2850 4

Няма да се наложи актуализация на бюджета за 2014 година, обяви финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на  Министерския съвет днес.

Той заяви, че в хазната били събрани повече приходи, отколкото през същия месец на 2013 г. и "дефицитът съответно е по-малък".

Въпреки това от данните именно на неговото министерство става ясно, че събраните приходи от данъци през 2013 г. са с около половин милиард под заложените в бюджета за миналата година. Премиерът Орешарски също изрази недоволството си от работата на Националната агенция за приходите. В отговор на това днес Чобанов заяви, че 20% от щатовете в централата на НАП ще бъдат съкратени, а хората ще бъдат пренасочени към работа в страната с цел засилване на контролните функции.

Днес правителството одобри информация за изпълнението на републиканския бюджет за 2013 г. Финансовият министър коментира, цитиран от БНР, че и то е добро, "въпреки апокалиптичните прогнози, че след първата актуализация на бюджета ще се наложи и втора". Фискалният резерв в края на годината е бил 4.7 млрд. лв. , а дългът 14.1 млрд. или с 500 милиона лева по-малко от допустимото, заяви Чобанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови