Чобанов: Бюджет 2014 е с грижа и към хората, и към икономиката

Елица Мартинова 09 декември 2013 в 13:36 1638 0

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

 

"Това е един по добър бюджет. Бюджет с грижа към хората, който позволява ефективността на публичните разходи да бъде по висока, тъй като избягва от наложилата се в последните години практика да се разхвърлят ресурси на отделните министерства, което не непременно е свързано с по-висока активност".

Това  заяви в кулоарите на парламента финансовият министър Петър Чобанов, като подчерта, че Бюджет 2014 не е обърнал гръб и на икономическото развитие.

Бюджетът е както социален, така и бюджет за рестарт на икономиката и е насочен към възстановяване на икономическия растеж, посочи Чоабнов. По думите му републиканските сметки за догодина не пренебрегват фискалната стабилност.

Във връзка с обвиненията на ГЕРБ, че приходната част в бюджета се надценява, финансовият министър бе категоричен, че приходната част е напрегната и амбициозна, но не и надценена.

"Бюджет съдържа буфери. Това е петпроцентното правило, което позволява да се реагира при една ситуация, при която може да има натиск върху приходите, от гледна точка на внимателното фискално планиране това е важно", каза Петър Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков