Булгартрансгаз вече задлъжня с 260 милиона лева заради транзитната такса на Турски поток

OFFNews 23 ноември 2023 в 17:15 2170 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Владимир Малинов, директор на Булгартрансгаз

Около 260 милиона лева е сумата, която "Булгартрансгаз" трябва да събере, за да покрие нововъведената такса за пренос на руски газ по Турски поток.

Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. 

Съгласно промените дружеството трябва да събира такса за пренос на руски природен газ в размер на 20 лева за мегаватчас. Сумите се дължат от българското дружество, като то трябва да си търси от "Газпром".

Този месец депутатите промениха закона и записаха таксата да се събира занапред от митниците, но за предходния период - от влизането на закона в сила до изменението му, това е задължение на държавната компания.

"Булгартрансгаз" е подал съответната акцизна декларация за първия отчетен период, който е 13-31 октомври. Подали сме го към Агенция "Митници". Стриктно изпълнявайки указанията на министъра на финансите по отношение установяване на начина на произход на природния газ. Така че очакваме да намерим най-правилното решение по отношение на тези вече натрупани задължения на "Булгартрансгаз" към фиска. За първия период са около 140 000 000 лв. Вторият период, който е вече от ноември до влизането в сила на закона. Общата сума би била в порядъка на 260 000 000 лв.", каза Малинов, цитиран от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика