Quantcast

Булгаргаз с ултиматум към Топлофикация София: Плащайте 148 милиона или ще ви съдим

Светослав Метанов Последна промяна на 25 ноември 2020 в 15:47 3733 0

Държавният газов доставчик Булгаргаз е изпратил безпрецедентно остро писмо до Топлофикация София, в което настоява общинското дружество да плати просрочените си задължения за природен газ до края на месеца. Това научи OFFNews от свои източници.

Става дума за 148 милиона лева борч, които Топлофикация е успяла да натрупа само за 10 месеца - от февруари до ноември. А Булгаргаз настоява да получи цялата сума до края на ноември, от който остават само 5 дни.

В писмото има и ултиматум, че ако столичното парно не го направи, то Булгаргаз ще си потърси правата по съдебен път и ще им запорира банковите сметки. Ако Топлофикация София не плати и заканата бъде реализирана, това би поставило на карта отоплението на стотици хиляди столичани в най-студените дни на годината и то по време на локдауна.

За намеренията на Булгаргаз спрямо некоректната Топлофикация вече са информирани омбудсманът Диана Ковачева, премиерът Бойко Борисов, вицето Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Пред OFFNews Иван Иванов потвърди за писмото.

"До нас то е изпратено само за сведение, но проблемът е много сериозен. Необходимо е да се вземат спешни мерки от различни институции. Претенциите на Булгаргаз са напълно основателни, компанията има ангажимент да внася природния газ и трябва да разполага със средства за тази цел. Всеки, който ползва суровината, трябва да си плаща. Така че Столична община, като собственик на Топлофикация, трябва да намери решение", каза той.

Според Иванов обаче до спиране на парното в София едва ли ще се стигне. 

За момента не се предвижда увеличение нито на цената на топлинната, нито на електрическата енергия, каза още председателят на КЕВР пред медията ни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !