„Булгаргаз“ иска поевтиняване на газа с над 14%

OFFNews 10 септември 2015 в 12:06 3164 3

„Булгаргаз“ иска природният газ да поевтинее с малко над 14% от октомври. Това обяви пред БНР директорът на дружеството Петьо Иванов.

Днес държавният газов доставчик трябва да внесе окончателното ценово предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране, която да определи до края на месеца новата цена на природния газ и заедно с това цената на парното и топлата вода.

Преди месец „Булгаргаз“ обяви, че очаква окончателното предложение да е за поевтиняване с 13,65% спрямо цената за третото тримесечие.

Дружеството отчита намаляване на финансовите загуби до 27 млн. лева и на дълговете на топлофикациите, които в момента са около 150 млн. лева, каза Иванов.

Той обясни, че по-ниските цени на петрола и на долара може да доведат не само до намаляване на цената на газа, но и до положителен ефект върху НЕК.

Би трябвало заради поредното намаляване на цената на природния газ да има корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК купува от топлофикациите, като така ще се помогне на НЕК, посочи директорът на „Булгаргаз“.

Иванов каза още, че не е изключено да има и малко намаляване на цената на газа и в началото на следващата година.

По повод предстоящия зимен сезон той заяви, че не се очакват проблеми с доставката на природен газ, а в средата на октомври „Булгаргаз“ ще нагнети планираните близо 300 млн. кубически метра в газохранилището в Чирен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!