Брюксел предупреди София за плащането на гарантираните депозити в КТБ

OFFNews Последна промяна на 02 август 2014 в 21:04 14570 7

Снимка ec.europa.eu

Европейската комисия предупреди БНБ и българското правителство, че твърде много закъсняват с осигуряването на достъпа до блокираните пари в КТБ, които са гарантирани по закон.

В писмо на Комисията до министъра на финансите и подуправителя на БНБ се посочва, че Брюксел смята ситуацията за твърде тревожна, дори се говори за евентуално налагане на наказателна процедура, съобщава БНТ.

В писмото, изпратено до българските власти вчера, се казва, че те изглежда са прехвърлили определените граници за изчакване преди да започне изплащането на гарантираните депозити.

Европейската директива предвижда то да започне 20 дни след като компетентните органи установят, че съответната банка не може да изплаща депозити и няма изгледи да започне да го прави. Преценката трябва да бъде направена най-много пет работни дни, след като за първи път се прецени, че съответната банка не може да изплаща депозити.

Писмото е подписано от Джонатан Фол – генерален директор на Генерална дирекция “Вътрешен пазар и услуги”.

В него пише още, че компетентните органи разполагат преди да предприемат тези мерки с известно време като буфер, което – според информацията на Европейскана комисия, изглежда е надхвърлено.

В документа се припомня, че сроковете, определени в общностното законодателство, трябва да се спазват, защото то е с предимство пред националното.

Пише също, че Европейската комисия може да предприеме мерки за осигуряване прилагането на правото на Европейския съюз.

По информация на БНТ това означава, че Комисията може да започне наказателна процедура срещу София, ако се установи нарушаване на общите закони.

Джонатан Фол уверява България, че Европейската комисия е готова да окаже експертна помощ, ако страната има нужда.

Публикуваме и пълния текст на писмото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2014 в 10:47

За “Малкия Кацко” – точно така, кратко, но ЯСНО написано!
И АКО МОЖЕ още - да има банкова ваканция, да има финансов колапс на държавата, И ОЩЕ- да сринат валутния борд!
Иначе ЗА БУДАЛИТЕ лакърдийки “данъкоплатците ще платят” (будалите им вярват макар че парите идват от Фонда за гарантиране, а той се формира с пари от банките, т.е. от вложителите), прокурорче – “КТБ е пирамида!” (на тоз тъпънар му задайте въпрос коя банка не е пирамида и защо има толкова закони за банките) (и будалите му вярват!), Данчо Ментата днес по ТV “ние с Пеевски знаем, че КТБ е криминална! Искаме да отворят досиетата на КТБ ( и вие им вярвате!, а пък Данчо Ментата с Пеевски е финансовоолигархичен тандем – Данчо разработва финансовите схеми, а Пеевски ги реализира), Роско Плювню – “децата няма да ни простят, ако не отворим досиетата на КТБ!” ( и вие им вярвате!)

04.08 2014 в 10:00

От европа ти казват,

Ами много хубаво, че "казват" от Европа... Но ние си имаме законодателство, и то е малко по-различно. И още, тия като данчо ментата МНОГО ДОБРЕ знаят тази разлика и се опитват и да продължат да използват точно тия вратички в българския закон за гарантиране на депозитите до 100К Евро.
Врътка е повече от елементарна - хем да се плати, но не сега, ами "някога" и да се "сложи ръка" на активите на банката, но СЕГА!
Ето това е врътката. И сега носят от 9 кладенеца вода.

04.08 2014 в 09:46

Допълвам разяснение по едно изречение “ВЯРНО Е И ДРУГО – държавата няма пари, БНБ е вложила т. нар. резерв за валутния борд в американски ценни книжа, а те дали вървят или не вървят Бог знае... ИНАЧЕ КАЗАНО БНБ финансира американското правителство, но пари за КТБ – Н Я М А!”
ТОЧНО ТУК (извън схемата за банкова ваканция, и финансов колапс на държавата), е и схемата за “катурване” на валутния борд. Елементарно се установява – щом БНБ е депозирало резерва на валутния борд в американски и други ценни книжа, то при ПРЕДИЗВИКВАНЕ чрез ДЕМОНСТРАТИВНИ действия на Главпрокурор, МВРПикчърс с 3-4 патрулки и 10 полицая с по 2 пищака пред централни офиси на КТБ на 13 юни, ДЕМОНСТРАТИВНО предавани по всички ТV-та, чрез блокиране на Банков надзор от Главпрокурор, чрез мотаене на БНБ, НА БАНКОВА ПАНИКА в КТБ
Както и чрез последваща БАНКОВА ПАНИКА в ПИБ
БНБ и държавата да бъде принудена да посегне на резерва за ВАЛУТНИЯ БОРД и така бордът да рухне...
ПЕРФИДНА ПРЕСТЪПНА СХЕМА...
Точно тази схема Данчо Ментата да коментира по ТV, а не както и Роско Плювню да ни баламосват с досиетата КТБ. Хората си искат парите, толкоз!

04.08 2014 в 09:37

ФАКТЪТ “ако една банка се затвори и не работи, тя се самоизяжда, активи се обезценяват, наличности се харчат и т.н.” е известен от стари времена. ВТОРИЯТ ФАКТ – “Банка се убива като муха – с вестник, СЪЩО Е ИЗВЕСТЕН от 1929-31 г. от САЩ. Затова Европейската комисия е пратила първо писмо м. юни 14 – банката да продължи да работи като се разделят активите (и на хората се плащат депозитите, днес има второ писмо – до дни (до дни!) да се платят депозитите, вкл. и негарантираните.
САМО ЧЕ тандема ДанчоМентата и Пеевски не желае това. Днес Данчо Ментата пропагандираше по ТV от името на Пеевски за криминален сюжет в КТБ и т.н. Този тандем – ФИНАНСОВО-ОЛИГАРХИЧЕН ТАНДЕМ е ясен – Данчо ментата разработва финансовите схеми на тандема, Пеевски ги реализира. Д.Ментата ни БАЛАМОСВАШЕ както Роско Плювню с отваряне на някакви досиета в КТБ “да се видела истината” И ДОКАТО чакаме “т нар. ИСТИНА – банката да не работи и да се доведе до фалит!.
ВЛОЖИТЕЛИТЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ досиета – ИСКАТ СИ ПАРИТЕ!
ВЯРНО Е И ДРУГО – държавата няма пари, БНБ е вложила т. нар. резерв за валутния борд в американски ценни книжа, а те дали вървят или не вървят Бог знае... ИНАЧЕ КАЗАНО БНБ финансира американското правителство, но пари за КТБ – Н Я М А!
Жестоката истина е - ГЛАВНАТА ВИНА за ликвидната криза на КТБ, настъпила на 13 юни е на ГлавПрокурор на Република България. Отдавна Румен Петков написа – “Главният прокурор трябва да бъде арестуван и съден”!.
А БЪЛГАРИТЕ, - граждани и фирми, които в момента нямат средства поради блокиране от БНБ на КТБ чрез затварянето й повече от 2 месеца, ДА СЪДЯТ ПРОКУРАТУРАТА като държавен орган, нанесъл им щети в огромни размери. Като отговорни да бъдат привлечени и Иван Искров и целия управителен съвет на БНБ, които не дадоха подкрепа/кредит при ЯВЕН ЛИКВИДЕН РИСК поради ПРЕДИЗВИКАНА от Главна прокуратура на БГ БАНКОВА ПАНИКА, по чл. 33 от Закона за БНБ, но дадоха 1 мрд лева по същия чл. 33 от Закона за БНБ на друга банка, известна като банката на МВР, в която дереджето е СЪЩОТО! Като в КТБ... Също да бъде привлечена МВРПикчърс със сегашния министър в оставка затова, че с ДЕМОНСТРАТИВНИ действия на МВРПичкърс, демонстративно предавани по всички ТV-та е предизвикала БАНКОВА ПАНИКА без основание и целенасочено за ликвидиране на българска банка - КТБ!
СЪДЕБНИ ИСКОВЕ ЩЕ ПРЕДЯВЯТ и ОБЛИГАЦИОНЕРИ, и АКЦИОНЕРИ, и ПРЕДИШНИ ОДИТОРИ на КТБ
САМО СЪД и осъдителна присъда може да вразуми ХИТРЯГИТЕ ... от Главна прокуратура, от БНБ и от МВРПикчърс
А Данчо Ментата и Пеевски са отделна тема – те са тандем, ФИНАНСОВО-ОЛИГАРХИЧЕН ТАНДЕМ!
ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!

03.08 2014 в 14:08

Крайно време е да дадат поне по 5-10 хиляди да се теглят. Има хора дето там са им всички пари ....това дето се случва е абсрудно.

Не знам кога народа ще се стегне и ще линчува Искров и Цацаров.

03.08 2014 в 08:24

От европа ти казват , че парите трабва да се дадат на хората , 20 дена след като банката , спре да изплаща пари.
А не след като фалира .
От европа ви казват , платете на хората и пак се разправяйте и съдете , кой крив , кой прав.

03.08 2014 в 06:46

Оказваният натиск да се изплащат влоговете означава, че косвено или направо брутално ни посочват да обявим фалит на КТБ, защото влоговете се плащат при обявен фалит...
Явно някои от вложителите са потърсили за помощ европейските чиновници и те помагат. Но дали наистина помагат и дали направиха това със собствените си банки? Наляха милиарди в собствените си банки и след оздравяването им казаха, че повече няма да наливат, а ще фалират... Затова подобни "съвети","предупреждения" могат да получат само един здрав среден пръст и то високо издигнат. Работата е там, че в България трябва всичко да стане частно, за да намалеят подобни скандали. Ясно е, че държавното не служи на народа, а го обременява и щом е така и няма съзнание за действителна полза, няма нужда от подобно прахосничество.