Брекзит може да струва 75 000 работни места на Великобритания

OFFNews 31 октомври 2017 в 13:31 2769 1

Брекзит може да струва до 75 000 работни места във финансовия сектор според прогноза на английската централна банка. Този сценарий изглежда основателен, особено ако няма споразумение за финансовите услуги между Великобритания и ЕС, коментира икономическият редактор Кемал Ахмед в текст за Би Би Си.

Броят може да варира в зависимост от отношенията между Съюза и Великобритания след излизането ѝ от него. Но банката все още очаква значителна загуба на работни места. Много от тях ще се прехвърлят в други европейски страни.

Английската централна банка поиска търговските банки и други финансови институции, като хедж фондове, да предоставят планове за действия при непредвидени ситуации в случай, че Великобритания търгува с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация - някои наричат това "труден Брекзит".

Това би означавало банките, базирани във Великобритания, да загубят специалните си права да действат на територията на ЕС. А Съюзът може да наложи и други регулации, които да прехвърлят работните места в Париж или Франкфурт.

Вече бяха проведени редица проучвания за ефекта от Брекзит върху заетостта. Допитване на "Ройтерс" сред повече от 100 финансови компании показва, че броят на загубените работни места може да бъде около 10 хил. непосредствено след излизането на Великобритания от ЕС. Според шефа на Лондонската стокова борса те може да са и над 200 хил., но за банките това число е прекалено голямо. Те смятат, че за три до пет години след излизането от ЕС ще бъдат загубени между 65 и 75 хил. места.

Дори и при загуба от 75 000, Лондон ще продължи да бъде най-големият финансов център в Европа с повече от 1 милион наети във финансовия сектор, а Великобритания ще продължи да се радва на здравословен излишък от десетки милиарди паунда, смята анализаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!