Божидар Данев бил агент на ДС

Юлиан Христов 31 май 2012 в 15:13 6367 2

Божидар Данев. Снимка: БГНЕС
Божидар Данев. Снимка: БГНЕС

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдонима Генчев.

Той е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет 1990 г., става ясно от обявените резултати на комисията по досиетата в Българската стопанска камара (БСК), Асоциация на индустриалния капитал в България и Български съюз на частните предприемачи "Възраждане".

За него в архивите на бившите комунистически служби има собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, два тома материали и др. Комисията е установила данни за съпричастност към службите от преди 1989 г. на 13 от тях - Борислав Манахилов, Величко Александров, Димитър Петков, Илия Левков, Кирил Станулов, Красимир Станев, Никола Добрев, Радосвет Радев, Румен Атанасов, Стилиян Баласопулов, Христофор Дочев, Цветан Тончев.

Комисията обяви и справката си за Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане", където са проверени 29 лица, а са намерени данни за двама - бившият депутат от левицата и зам.-председател на съюза Пламен Ранчев и членът на управителния съвет на организацията Камен Манев.

От Асоциация на индустриалния капитал в България са проверени са 33 души и са обявени шестима. Сред тях няма настоящи членове на ръководството на асоциацията.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!