Борисов обсъди с Кристалина Георгиева глобалната икономика, тя го похвали

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2020 в 14:37 1673 1

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Основният акцент в разговора им е било сътрудничеството на България с международната организация и възможностите то да се развива с оглед приоритетите на Кристалина Георгиева като ръководител на МВФ. В срещата е участвал и министърът на финансите Владислав Горанов.

Министър-председателят Бойко Борисов подчертал разумната фискална политика, която България води и която е отчетена от международните кредитни агенции. Той посочил и че българската икономика продължава да се развива устойчиво, без да натрупва макроикономически дисбаланси и че страната ни има стабилен напредък по присъединяването към ERM II.

Кристалина Георгиева пък похвалила правителството за постиженията в областта на фискалната политика и отбелязала, че това е добър стимул за реализацията на набелязаните от кабинета управленски приоритети.

На срещата бяха обсъдени също предизвикателствата пред глобалното икономическо развитие. Премиерът Борисов и Кристалина Георгиева се обединиха около разбирането, че осигуряването на по-силен и устойчив растеж следва да продължи да бъде водещ принцип в икономическите политики в световен мащаб, съобщават от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора премиерът Борисов подчертал, че изборът на Кристалина Георгиева начело на МВФ през септември миналата година е голямо постижение за България. Той й пожелал успех на отговорната й позиция и изразил увереност, че професионалните й успехи за развитието на МВФ ще имат позитивно отражение и за авторитета нашата страна в международен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови