Борисов: До края на годината интерконекторът с Гърция ще бъде готов

Имало възможност да увеличим капацитета до 5 млрд. куб. м газ годишно

OFFNews 31 март 2021 в 16:11 2433 0

До края на 2021 година интерконекторът Гърция- България трябва да бъде изграден, така че по него да може да преминава втечнен газ от Александруполис - американски, израелски, египетски, от много източници, като в бъдеще има възможност капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м газ годишно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на строителството на съоръжението в района на Димитровград.

„Това е 100% диверсификация. Като виждате колко трудно се прави, разбирате защо не са я правили преди нас“, отбеляза премиерът. Борисов добави още, че активно се работи и по разширението на газохранилището „Чирен“, което също е и част от инициативата „Три морета“, в която страната ни участва.

Борисов посети района от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. 

Строителните работи по газовата връзка напредват, като към момента на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите дейности. Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км на българска територия.

Съгласно подписано допълнително споразумение с изпълнителя АВАКС, компанията следва да спази обновения от нея график за работа, газопроводът трябва да е изграден до края на 2021 г. Уговорени са и междинни дати за приключване на ключови етапи, от които най-важно е приключването на пресичанията през големите водни обекти – до 15 октомври 2021 г. Строителството продължава да се изпълнява при запазване на първоначално договорената твърда цена от 144,8 млн. евро.

Проектът за изграждане на интерконектора Гърция-България е ключов за България и за региона поради стратегическото му значение за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Проектът позволява подобрена енергийна свързаност в Югоизточна Европа, тъй като се развива в синергия с други големи съществуващи и планирани проекти като TAP и LNG терминала близо до Александруполис, където българската държава е пълноправен акционер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови