Quantcast

БНБ: Няма надеждна оферта за банка "Виктория"

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2014 в 16:44 1465 2

В БНБ не е постъпвала оферта за Търговска банка "Виктория", която да съдържа ясни финансови ангажименти и да отговаря на Закона за кредитните институции.

Това се казва в прессъобщение на Централната банка, изпратено тази вечер по повод съобщения, че "Лев Инс" проявява интерес към придобиването на банката от групата на КТБ. Банката - преди "Креди Агрикол България" - бе поставена под специален надзор на 22 юни, два дена след затварянето на КТБ. Той продължава до 22 ноември.

"Съгласно тези изисквания - уточняват от БНБ - кандидатите за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс. Това е в пряка връзка и с нормативно заложените критерии в Закона за кредитните институции (чл. 28а, ал. 3), изискващи заявителят да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност. Изключително строги са изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм.

При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние."

На 8 ноември "Лев Инс" заяви желание да купи банка "Виктория". От ръководството на застрахователното дружество съобщиха за БНТ, че са депозирали офертата си в БНБ и са готови да инвестират заедно с "водеща международна банка". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2014 в 14:34

Получили са сериозна оферта за фалит на банката обаче!

11.11 2014 в 22:45

А бе тези хорица с какво се занимават освен с отхвърляне на оферти? Оманския фонд нямал доказателства за ресурса, Лев Инс нямали световен престиж. Да ви еба в нещастниците! Ебахте мамата на държавата, само мога да ви съжалявам, защото в живота всичко се връща рано или късно!