БНБ не позволи на Д-банк да придобие банка "Виктория"

OFFNews Последна промяна на 24 март 2017 в 20:01 9205 2

Снимка БГНЕС

Българската народна банка не позволи на „Търговска банка Д“ да придобие банка "Виктория". 

БНБ отказа издаване на предварително одобрение по заявеното от страна на „Търговска банка Д“ АД искане за придобиването на 100% от акционерния капитал на „Търговска банка Виктория“ ЕАД.

БНБ потвърждава, че „Търговска банка Д“ АД е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания. Реализирането на предложената от нея стратегия за придобиване и бизнес план за развитие обаче, според които „Търговска банка Виктория“ ЕАД ще се развива като отделна институция, а не чрез вливане в „Търговска банка Д“ АД, би създало значителни рискове, смята БНБ. 

Според Българската народна банка вливането на банка "Виктория" в Д-банк не би гарантирало стабилизирането на финансовото състояние на „Търговска банка Виктория“ ЕАД в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление.

Освен това то би изисквало постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от страна на „Търговска банка Д“ АД, което в дългосрочен период би подкопало нейната финансова стабилност, посочват от БНБ.

В обявената през октомври миналата година шорт листа на купувачите на банка "Виктория" бяха Д-банк и Българо-американската кредитна банка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови