Бизнесът иска свикване на КСНС заради цената на тока

OFFNews 28 декември 2021 в 11:50 1025 0

Бизнесът иска спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията.

Това се казва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според работодателските организации предложените мерки от министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има "опустошителни последици за икономиката на страната ни".

Очаква се средната цена за декември значително да превиши тази за ноември, а офертите на съседни европейски пазари и сделки на пазара „Двустранни договори“ на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 г. са за над 700 лева/MWh, посочват от АИКБ в позицията.

От работодателските организации не изключват средните цени да надхвърлят и 1000 лева за мегаватчас.

В писмото се посочва още, че са необходими "изключително бързи, концентрирани и съгласувани действия на държавните институции, за да се избегне вероятността много от първоешелонните и структуроопределящи предприятия да не подновят работа в началото на 2022 г., което пък би довело и до верижен ефект". 

Искането на работодателските организации е изпратено до президента Румен Радев и до премиера Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови