Бизнес климатът в България се влошава

Последна промяна на 28 юли 2015 в 12:06 1912 23

През юли 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.8 пункта спрямо юни, сочат данни от анкета на Националния статистически институт.

Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четири отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.

Влошаването се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 2.9 пункта в сравнение с юни главно поради влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно анкетата регистрира и по-неблагоприятни прогнози относно износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли остава на нивото си от април (74.3%), като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 56.3 и 25.3% от промишлените предприемачи.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В строителството съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 0.6 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Производственият график е осигурен с договори за 5.2 месеца, като е регистрирано понижение от 0.2 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Мениджърите в строителството предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 0.6 пункта спрямо юни поради по-умерените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се отчита намаление на негативното им влияние.

Търговците смятат, че цените ще се запазят през следващите три месеца.

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 3.6 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, докато в очакванията за следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени по-голямата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2015 в 21:01

до:чесън
""Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша." - ей тая тъпотия като я прочета и ми завират лайната."

да,бе и аз много се смях!Че то липса на конкуренция и сигурна икономическа среда имаше само при бае ви Тошо-сиреч държавно-планова икономика!Покажете ми една държава в света където има свободен пазар и да няма конкуренция и несигурна среда?!?Ебати тъпаците са тия от НСИ!

28.07 2015 в 14:08

Реално погледнато какво се вижда от графиката? През 2006-та нещата силно дръпват нагоре във връзка със съвсем наближилото приемане в ЕС. След това има застой (Станишко и с-ие) и в края на 2008-ма работата отива у киреча заради световната криза (да не забравяме, че тогава на власт все още е Станишко). 2009-та идва Боко, нещата почват да пълзят леко нагоре (заслугата не е особено негова), 2013-та и 2014-та - пак застой (Орешко и с-ие). След това нещата пак лека-полека тръгват. Извод: по време на комунделските управления все сме си в застой. Честито! :D

28.07 2015 в 13:58

Много рубли текат по форумите! Инфлацията трябва да се навакса!

28.07 2015 в 13:48

Гарантирано от ГЕРБ

28.07 2015 в 13:39

"Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша." - ей тая тъпотия като я прочета и ми завират лайната. Конкурирането е съзидателен процес и е улеснение, а не затруднение. Защо имам спомен, че същото изречение съм го срещал и преди няколко месеца?

28.07 2015 в 13:33

Обърнете внимание на диаграмата при управлението на ГЕРБ1 какво се случва. Много ударно са стартирали червените мутро-капиталисти.

28.07 2015 в 13:32

О, Думка, още ли не си коментирал в стил "Путин е виновен!", бре, душа? Вземи се стегни, изпускаш надницата! :D

28.07 2015 в 13:30

О, Думка, още ли не си коментирал в стил "Путин е виновен!", бре, душа? Вземи се стегни, изпускаш надницата! :D

28.07 2015 в 13:29

Сотка, колкото управлението на Станишко беше ляво, толкова и управлението на Боко е дясно. Пък ти вярвай на когото си искаш... :D

28.07 2015 в 13:26

Сото, не се занасяй с тоя глупак. Не е нито лемур, нито изгнанник. Това си е трол 4-то качество на герб. Не си струва дори и да го псуваш.