Бюджетната комисия ще обсъжда актуализацията на бюджета

OFFNews 19 август 2021 в 08:39 1366 0

Служебният министър на финансите Асен Василев се очаква да бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия за предлаганата от него актуализация на бюджета.

Вчера депутатите от комисията се обединиха около тезата, че работата им по обновяването на бюджетната рамка не трябва да бъде „пришпорвана“, затова гласуването по предложените законопроекти на първо четене ще бъде следващата седмица.

Депутатите от ресорната бюджетна комисия имат редица въпроси, свързани с предлаганите промени в приходната и разходната част на бюджета. Опасенията варират от „подписване на празен чек“, през популистки решения заради потенциални нови избори до пропуски, които не биха позволили да се отговори на ключовите предизвикателства есента и зимата, а именно - новата Covid вълна и мигрантската криза.

Потенциалната възможност за нови избори също прави бюджетните прогнози предпоследни, каза финансовият министър Асен Василев пред БНР.

Към полугодието хазната е с превишение над 700 милиона лева, но кабинетът предлага преразпределение, както и покачване на приходите и разходите в хазната с около два милиарда лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!