БЕХ: Има дефицит в региона и той се запълва от българската енергетика

OFFNews 01 септември 2021 в 14:00 2079 0

Снимка Pixabay

Една трета от тока, произвеждан у нас, в момента се изнася за съседни страни, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов. 

Той обясни, че за да се намали рискът от поскъпване на електроенергията за индустрията, са натоварени допълнителни мощности. 

"В момента износът е 1950 мегавата. Образно казано, АЕЦ "Козлодуй" работи изцяло за износ. Това показва, че има дефицит в региона, не в България, и че този дефицит се запълва най-вече от българската енергетика. ТЕЦ "Марица изток-2" работи с шест блока. Другите два няма как да бъдат пуснати, защото са в планов ремонт", каза още Николов, цитирано от БНР. 

По думите му от БЕХ правят всичко възможно, за да задоволят този дефицит. В противен случай цените на Българската енергийна борса ще отидат високо и разбира се най-много ще страда индустрията от това нещо, категоричен бе той. 

Данни на ЕСО (Електроенергийния системен оператор) сочат, че за първото шестмесечие на годината производството на електроенергия у нас е нараснало с 11,43% спрямо същия период за 2020 г. В същото време потреблението на електроенергия се е увеличило с едва 4,85%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови