БДЖ пуска ретро влак за Деня на независимостта

Композицията с парен локомотив ще пътува на 22 септември от София през красивото Искърско дефиле до Мездра

OFFNews 10 септември 2023 в 10:12 2572 0

Парен локомотив

Снимка БДЖ

Парен локомотив

Всички любители на ретро влакове ще имат уникалната възможност да се насладят на пътуване с теглена от парен локомотив композиция през красивото Искърско дефиле. Пътуването е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод отбелязването на Деня на независимостта на България и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

На 22 септември в 09:00 ч. сутринта специалният влак ще потегли от Централна гара София в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Маршрутът на ретро композицията включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге, където ще има организирана програма за посрещане на влака от представителите на Сдружение „Обединени Балкани“.

Композицията ще спира и на гара Лакатник и спирка Черепиш по маршрута си до Мездра, така че пътуващите могат да изберат да не пропътуват цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник или да посетят Черепишкия манастир, където могат да разгледат едно от местата вдъхновявали Иван Вазов за неговото творчество в специално обособения „Вазов кът“ в манастира.

В гара Лакатник влакът ще спре в 12:21 ч. по разписание и ще се отбие на връщане в 15:00 ч. На спирка Черепиш композицията ще спре в 12:54 ч. и в 14:30 ч. на връщане, така че пътуващите с влака да имат достатъчно време за кратка разходка и да могат да се върнат обратно до София със същия влак. В гара Мездра теглената от парен локомотив композиция ще пристигне в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Мездра - София е 71 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн на https://bileti.bdz.bg/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата