Бащата на Борислава Йовчева плати 267 171 лв. данък за бутика в Барселона, НАП свали запорите му

OFFNews 20 октомври 2023 в 18:48 6995 0

НАП

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Националната агенция по приходите

Бащата на бившата манекенка Борислава Йовчева - Георги Йовчев, е платил 267 171 лв. данък и Националната агенция по приходите вече няма претенции към него. НАП е свалила всички обезпечителни мерки върху негови сметки и имущество.

Това съобщи разследващият сайт "Бърд", който публикува факсимиле на справка на Агенцията по вписванията. От нея става ясно, че през юни са свалени възбраните върху имоти на Георги Йовчев.

Бащата на Борислава Йовчева е платил 267 171 лв. данък, установен от НАП с ревизионен акт за недекларирани 1,7 милиона лева. Това е сумата, апортирана от Йовчев в испанската фирма, собственик на луксозния бутик в Барселона, стопанисван от дъщеря му.

"Вместо да се съди с НАП и да рискува преписката с ревизионния му акт да стане публична в съдебна зала, Йовчев тихомълком е платил дължимото. Това, разбира се, не обяснява откъде той е взел 1,7 милиона лева. Напротив, добавя се въпросът откъде е взел и 267 171 лв.", пише "Бърд".

Въпреки това от прессъобщение на Софийската градска прокуратура става ясно, че преписката срещу Йовчев продължава. Тя е за "пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество".

Във вторник Софийската градска прокуратура прекрати делото за пране на пари "Барселонагейт". Заради него на 2 юни бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в качеството му на депутат от 49-ото Народно събрание.

"Не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано", написаха оттам.  Не е установено имотът в Барселона да е купен с престъпни пари.

Разследването продължава за изнесени милиони в Турция, в които са замесени Борислава Йовчева и бившия шеф на горското в Шумен Бейзат Яхя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!