Банките внесоха проекта си за кредитна ваканция. Последната дума има БНБ

Александра Маркарян 08 април 2020 в 15:49 2862 0

Асоциацията на банките в България е внесла вчера сутринта в БНБ предложението си за т. нар. "кредитна ваканция", съобщиха оттам за OFFNews.

Единен проект на правила за налагането на частен мораториум върху плащанията по банкови кредити бе поискан на 3 април от Управителния съвет на Българската народна банка. Те имаха 5-дневен срок, за да го представят и това е направено вчера. Оттук нататък БНБ трябва да излезе с окончателно решение по него - дали да го одобри, или не, дали да внесе промени в него и ако да, какви.

Решение може да има днес, утре, вдругиден - прогнозираха от АББ.

Облекчения ще бъдат въведени във връзка с извънредното положение у нас с цел ограничаване разпространението на Covid-19. Ограничаването на мобилността на хората чрез него води със себе си негативни икономически последствия, включително увеличение на безработицата. По тази причина кредитополучатели са поставени в ситуация на невъзможност да погасяват заемите си.

Според Нова тв, която цитира председателя на АББ Петър Андронов, в проекта се съдържа предложения за: 3 до 6 месеца кредитна ваканция, при която в посочения срок не се плащат вноски по кредитите, и възможности за облекчаване на връщането на заемите, като това не се отнася за бързите кредити от небанкови институции; спиране на откриването на нови производства срещу длъжници и продаване на  тяхно имущество с цел погасяване на задължението.

Дали тези предложения ще бъдат приети зависи от БНБ. Решението на Централната банка може да измени условията и да бъде приложен различен подход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови