Частен мораториум върху плащанията по банковите кредити у нас

OFFNews 01 април 2020 в 18:36 7582 1

У нас ще бъде наложен частен мораториум върху плащанията по банкови кредити, става ясно от прессъобщение на Българската народна банка, разпространено преди минути.

"В Европейския банков орган (ЕБО) продължават консултациите, за които Българската народна банка вече съобщи и в които участваме като член на Съвета на надзорниците, във връзка със законовите и частните мораториуми върху плащанията по банкови кредити в контекста на ситуацията с COVID 19.

На настоящия етап е финализиран проект на указание на ЕБО по отношение на тези мораториуми. Проектът ще бъде гласуван в ЕБО на 2 април 2020 г. до края на работния ден.

На основата на одобрения в ЕБО документ Управителният съвет на БНБ ще приеме решение по прилагането на указанието на ЕБО в България и ще изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в БНБ единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID 19" - пишат от БНБ.

Частните мораториуми се въвеждат по решение на търговските банки и техните асоциации с одобрението на банковия надзор. При публичните мораториуми е необходим закон.

Частният мораториум би дал възможност гражданите и фирмите да не плащат вноските по кредитите си по време на
извънредното положение, писа Mediapool на 25 март. По тях няма да текат наказателни лихви, нито пък ще могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми. Заеми няма да се опрощават и след отпадане на извънредното положение ще останат дължими, което може и да наложи предоговарянето им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови