Банките от еврозоната взеха рекорден заем от 1,31 трлн. евро от ЕЦБ

OFFNews 18 юни 2020 в 16:48 1690 0

Днес банките от еврозоната взеха назаем рекордните 1,31 трилиона евро от Европейската централна банка, като се възползваха от отрицателните лихвени проценти, за да посрещнат нарастващото търсене на кредити от компании, засегнати от най-дълбоката в историята рецесия в резултат на COVID-19, предаде Файненшъл таймс. 

ЕБЦ обяви, че днес 742 банки са кандидатствали за заем. 

Тези целеви операции на ЕЦБ за дългосрочно рефинансиране на банките (TLTRO) бяха стартирани преди шест години, но по-рано тази година те бяха преработени, за да помогнат на икономиката на еврозоната да се справи с коронавирусната криза. През април ЕЦБ взе решение да предоставя рефинансиране на банките при много облекчени условия, като лихвата по тригодишните заеми беше определена на минус 1%.

На днешния TLTRO аукцион ЕЦБ предостави свежо финансиране на търговските банки от еврозоната в размер на рекордните 1,31 трлн. долара, което беше в рамките на очакваното от анализатори, търговци и икономисти.

Въпреки че предоставените заеми бяха повече от два пъти по-големи от всички предишни подобни операции на ЕЦБ, нетната сума е далеч по-малка, защото най-вероятно търговските банки прехвърлиха около 750 млрд. евро от по-ранно финансиране от ЕЦБ чрез TLTRO към новопредоставените заеми, за да се възползват от рекордно ниската отрицателна лихва.

Доходността на италианските 10-годишни държавни дългови книжа все пак се понижи към 1,33% и достигна най-ниското ниво от края на март, докато тази на двегодишните краткосрочни книжа на Италия падна за кратко до дъно от 0,12%, преди доходността и на двата типа книжа да върне леко нагоре към нива съответно от 1,35% и 0,15%.

Днешните TLTRO операции се очакват да окажат подкрепа предимно на по-краткосрочни книжа, и по-специално на тези от Италия.

Тези заеми от ЕЦБ предлагат на банките възможност за извършване на търговия (carry trade), при която те могат да използват получените средства за закупуване на активи с по-висока доходност, като например краткосрочни италиански държавни облигации, което би трябвало да увеличи търсенето на тези активи и да намали тяхната доходност.

Днес също така имаше и емитиране на огромен по размер държавен дълг, като Испания пласира облигации за 5,88 млрд. евро, а Франция продаде обикновени свои облигации за 11 млрд. евро и инфлационно обвързани книжа за 2,43 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови