България започва разговори за присъединяване към ОИСР

Страната ни подава заявление за членство през 2007 г.

OFFNews 10 юни 2022 в 17:04 2315 0

годишната среща на Съвета на ОИСР

Снимка МВнР

годишната среща на Съвета на ОИСР

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) даде официално начало на разговорите за присъединяване на България, като одобри Пътна карта с параметрите, етапите и условията на присъединителния процес.

Това стана в рамките на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, състояла се в Париж на 9 и 10 юни, съобщават от Министерството на външните работи.

В българската делегация за министерската среща на Съвета на ОИСР участваха Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи, и Ивайло Яйджиев, заместник-министър на финансите.

Петрова определи деня на приемането на Пътната карта като "исторически" и заяви, че България споделя визията, ценностите и приоритетите на Организацията – индивидуални свободи, демокрация, върховенство на правото, защита на правата на човека, отворена и прозрачна пазарна икономика. Присъединителният процес цели да потвърди, че страната ни действително се придържа към тези ценности и приоритети.

"България ще положи усилия да приключи успешно разговорите за членство в максимално кратък срок, като присъединителният процес ще ускори важни национални реформи за по-добро управление", добави Петрова. Страната ни ще има възможност да направи оценка на съответствието на законодателството и политиките си с най-добрите практики и стандарти в ОИСР и в сътрудничество със Секретариата и държавите членки да изработи начини за тяхното усъвършенстване.

В настоящата сложна геополитическа ситуация, провокирана от мащабната руска агресия в Украйна, България, като част от глобалната общност на демократични държави, дава своя принос за укрепване на мултилатерализма и международния ред, основан на правила, застрашен сериозно от действията на Русия.

Присъединяването на България към ОИСР ще допринесе и за разпространение на стандартите и принципите на Организацията в целия регион на Югоизточна Европа.

С присъединяването си към ОИСР България ще получи възможност да участва активно и да има право на глас в търсенето на решения на актуални глобални предизвикателства. Членството ще даде възможност да се сравняваме и съизмерваме с останалите държави членки, да се учим от техния опит и практики.

Съветът на ОИСР одобри пътни карти за присъединяване още за Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия. България получи покана за започване на разговори за присъединяване на 25 януари 2022 г., като още на следващия ден министър-председателят Кирил Петков потвърди готовността на страната ни да започне присъединителния процес.

България подава заявление за членство в ОИСР през 2007 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови