България влиза в нова програма за Евро-Средиземноморската зона

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2020 в 10:39 2985 0

България ще бъде включена в нова програма за транснационално сътрудничество през следващия програмен период 2021 – 2027 г.

ИНТЕРРЕГ Евро-Средиземноморска зона ще финансира проекти за съвместно решаване на предизвикателствата с цел осигуряване на географската и геополитическата свързаност на басейните на Черно море и Средиземно море, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя води преговорите с Европейската комисия. 

„Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ в Европейската комисия потвърди официално, че страната ни е включена с цялата си територия в програмата, каза още зам.-министър Николова.
Участието в бъдещата програма ще предостави допълнителни възможности за установяване на нови международни партньорства с Гърция, Кипър, Италия, Малта, Словения, Хърватска, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и с южните райони на Франция, Испания и Португалия.

До момента транснационални партньорства бяха финансирани основно в района на Югоизточна Европа. Конкретните приоритети и специфичните цели на програмата ще бъдат предмет на обсъждане и ще бъдат избрани от съвместна работна група за програмиране с участието на всички държави от региона. 

„Визията на Европейската комисия за Евро-Средиземноморската зона е към сътрудничество за по-интелигентна, по-зелена, нисковъглеродна Европа, Европа по-близо до гражданите и по-добро управление на сътрудничеството“, каза още заместник-регионалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови