България стана част от Споразумението 'Артемида' на НАСА

OFFNews 09 ноември 2023 в 19:55 1402 1

споразумение

Снимка НАСА

България стана 32-ата държава, подписала споразумението на НАСА.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън подписаха присъединяването на България към Споразуменията "Артемида" (Artemis Accords) на НАСА, които дефинират основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство, съобщиха от МИР.

Така България стана 32-та държава, която се присъединява към Споразуменията "Артемида".

На церемония в централата на НАСА във Вашингтон участваха още зам.-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, зам.-генералният директор на НАСА Пам Мелрой и Соната Култър, заместник помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ.

"Присъединяването ни към Споразуменията "Артемида" е исторически момент за България. Вярваме, че разширяването на границите на човешкото търсене в Космоса с подкрепата на дълбоките технологии и изкуствения интелект ще осигури мирно и устойчиво съвместно съществуване на Земята. Години наред НАСА е символ на стремеж към развитие чрез технологиите и човешкия дух. За нас е чест да се присъединим към това партньорството между държавите за мирното пътуване в нови територии", заяви Стойчева.

"НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията "Артемида". Глобалните партньорства, направени в ерата на "Артемида", ще създадат възможности, които са от полза за членовете на поколението "Артемида", както в нашите страни, така и по света. Лидерството на България ще помогне да се гарантира, че пътуването на човечеството до Луната и отвъд нея ще се извърши мирно, безопасно и прозрачно", отвърна Бил Нелсън.

Споразуменията "Артемида" целят задълбочаване на международното сътрудничество в мирното използване на космическото пространство. Присъединяването на България ще засили стратегическото ни международно партньорство в областта на космическите технологии, посочват от МИР.

"Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската индустрия, да насърчим развитието на иновациите и да повишим информираността за космическите програми. Задълбочаването на стратегическото ни сътрудничеството със САЩ ще допринесе значително за по-нататъшното развитие на космическите дейности у нас и ще предостави нови възможности за международни партньорства", каза още министър Стойчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

09.11 2023 в 20:54

Чудесно! Докато нормалните политици ни правят част от цивилизования свят, мракобесните получовеци от Възраждане, БСП и компания се опитват да ни направят част от дивашката империя на злото.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика