България ще може да купи следващите 8 изтребителя F-16 на изплащане

Георги А. Ангелов 08 април 2020 в 16:38 6318 3

Снимка https://www.lockheedmartin.com

F-16 Block 70

България ще може да купи следващите 8 изтребителя F-16 на изплащане. От Министерството на отбраната (МО) съобщиха, че е получено писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), в което се съобщава, че България е включена в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено (на вноски по тримесечия) дължимите суми при сключване на нови договори по програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS).

Това е станало възможно заради подписаните до момента договори за купуване на самолети F-16 и други отбранителни продукти по програмата FMS. От МО отбелязват, че DSCA ще прилага възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти. “Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години”, коментираха от министерството.

През август миналата година Министерството на отбраната преведе на САЩ цялата сума от 1.2 милиарда щатски долара за доставката на осем изтребителя F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът на цялата сума се наложи, тъй като страната ни нямаше кредитна история по военни сделки със САЩ. Цялата сума, която България преведе, е депозирана в банка в САЩ и с нея ще се закупят американски ценни книжа, които имат доходност от около 1.5% годишно. Американската отбранителна агенция ще може да тегли от сумата периодично суми, за да се разплаща с доставчици.

Възможно е да не бъде похарчена цялата преведена сума, тъй като инфлационните индекси предвиждат луфтове.

Първите шест изтребителя за Българските военновъздушни сили трябва да са готови през 2023 г., а останалите – през 2024-та. Изтребителите ще бъдат оборудвани с две основни оръжия: ракети въздух-въздух AIМ120 AMRAAM, както и AIM 9 "Сайдуиндър". Обучението на пилоти и персонал за обслужване на машините вече започна.

Одобреният от парламента миналата година проект за придобиване на нов многоцелев изтребител има два етапа: “Първи етап – придобиване на не по-малко от 8 броя; Втори етап – придобиване на още 8 броя (или по-малко – до 16 броя общо), в зависимост от количеството, придобито през първия етап).”

16 е минималното количество от изтребители, необходими за формирането на една цяла ескадрила. До тогава България ще експлоатира и съветските си МиГ-29.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

08.04 2020 в 18:29

Абе, тия братушки мноо стиснати! Я какви некадърни тролове са си назначили.