България се присъединява към Центъра за развитие на ОИСР

OFFNews 20 октомври 2021 в 18:17 1208 0

България да се присъедини към Центъра за развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това прие на днешното си заседание правителството на Стефан Янев.

На министъра на икономиката е възложено да координира дейността по присъединяването и участието на страната в работата на Центъра.

Служебният кабинет направи ключова стъпка към започване на преговори за членство на България в ОИСР. В началото на октомври България участва за първи път присъствено в среща на министрите на организацията, която се проведе в Париж.

Центърът за развитие на ОИСР е създаден през 1962 г. като форум за обмяна на опит и обсъждане между страни членки и нечленки на ОИСР на политики и стратегии за устойчиво развитие. Към настоящия момент в него членуват представители на 55 държави, от които 27 страни членки на ОИСР и 28 нечленки.

Със своето присъединяване България ще може да участва във всички негови дейности, включително в обмяната на опит и добри практики, в разработката на национални и регионални проекти в областта на икономиката, търговията, финансите, миграцията, социалната кохезия, политиките насочени към пазара на труда, образованието и квалификацията и др. Нашата страна ще може да разменя информация, да получава безплатно достъп до цялата база данни и публикациите на Центъра. Съществува също възможност за студентски стажове, както и за отпускане на стипендии за български представители за участие в работата и проектите на Центъра.

Присъединяването на България към Центъра за развитие е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР. Участието ни в неговата дейност би допринесло за ускоряване на реформите у нас, както и за по-тесни контакти с държавите членки на ОИСР в съвместната ни работа, съобщават още от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови