България очаква най-добрата пшенична реколта от десетилетия

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2017 в 14:50 2009 0

Снимка Pixabay

Очаква се реколтата от пшеница тази година да бъде с най-доброто качество от десетилетия. То е резултат от инвестициите и труда на зърнопроизводителите и добре избраните сортове, стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по зърното с участието на министъра на земеделието Румен Порожанов. 

По предварителни данни се очаква производството от реколта 2017 г. да бъде около 5,2 млн. тона за пшеницата и 600 хил. тона за ечемика, но при тази прогноза не са отчетени пораженията от градушките през последната седмица. Към момента засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. декара, а с ечемик - 1,301 млн. декара.

Прогнозираният среден добив за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6% при пшеницата и 7% при ечемика в сравнение с миналата година. Площите с маслодайна рапица са над 1,8 млн. дка, с царевица – 4,1 млн. дка, а със слънчоглед – 8,13 млн. дка. Преминалите технически преглед зърнокомбайни, които участват в жътвата до момента, са 6830. Техниката е в добро състояние, бе отчетено на заседанието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !