България изтегли €2 млрд. нов дълг (обновена)

OFFNews 15 март 2016 в 10:48 19922 41

България изтегли нов дълг в размер на близо 2 милиарда евро чрез продажбата на 7- и 12-годишни облигации, пише Bloomberg.

Емисията е стартирала в понеделник сутринта. Продадени са 7-годишни облигации за 1.144 млрд. евро и 12-годишни - за 850 млн. евро.

Общият обем на поръчките е бил за 4.4 млрд. евро, което е позволило дилърите да намалят разходите, които ще има държавата ще има по-малки разходи по заема.

Окончателната доходност е съответно 2.13% за 7-годишните и 3.15% - за 12-годишните книжа.

Предлагането на еврооблигациите започна в началото на седмицата, след решението на Европейската централна банка да намали лихвите и да увеличи покупките на облигации от пазарите.

Днес в следобедните часове Министерство на финансите потвърди официално информацията за новият дълг от за 1.994 млрд. евро.

Министърът на финансите Владислав Горанов подсказа за предстоящата емисия преди дни. "Чакаме добри новини от пазара, за да решим кога да се случи. Двете важни събития са решенията на ЕЦБ и на Фед за лихвените нива. Но сме готови и само чакаме подходящ момент", каза министърът в интервю за "Капитал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!