България губи най-много пари от контрабанда на цигари в ЕС

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2015 в 10:31 5461 2

България губи най-много приходи заради контрабанда на цигари от всички страни в ЕС, сочи проучване на "Индъстри уоч", публикувано по време на продължаващата кампания срещу контрабандата на "Булгартабак холдинг", Министерството на финансите и агенция "Митници".

У нас като относителен принос за бюджета загубите за България са 3 пъти по-високи, отколкото в Румъния и Полша, 10 пъти над тези за Германия и около 16 пъти повече от Холандия.

Акцизът върху цигарите носи на България над 10% от данъчните постъпления. По този показател България се нарежда на първо място в ЕС, изпреварвайки Румъния, където данъците от тютюневи изделия са 6.6% от всички постъпления, и Ирландия, където тези данъци са 5.3%. Във Великобритания пък облагането на тютюневите изделия носи 2.7% от данъчните приходи, а в Германия - 1.7%.

Резултатите отчитат и факта, че България е сред страните с най-висок дял на потребление на нелегални тютюневи изделия в целия ЕС. Според актуални данни от изследването страната ни заема 7-о място с 16% дял на контрабандните цигари, като има равен резултат с Франция и Великобритания и "изостава" само от Ирландия, Естония, Литва и Латвия.

Според проучване на АС Nielsen, изготвено през 2014 г., делът на цигарите, продавани на черно у нас, дори е още по-висок - средно около 20%, или всеки пети пушач в България купува нелегални цигари. Контрабандата процъфтява най-много в близки до гранични пунктове области, както и в по-бедните региони. Най-високи са нивата й в Сливен, където 70% от цигарите са нелегални. Почти толкова са в Свиленград, а в Сандански са 49%. В големите градове, където средните заплати са по-високи, делът на нелегалните цигари е най-малък. В София контрабандните цигари са 13.8%, а във Варна - 18.7%.

Държавата търпи загуби за най-малко 450 млн. лева годишно от акциз и ДДС, сочи още анализът на AC Nielsen. От "Индъстри уоч" допускат, че тези оценки вероятно са занижени заради заместването на цигарите с други изделия, като тютюн за свиване, при които отчитането на контрабандата е по-трудно. Анализаторите отчитат, че несъбраните приходи от контрабанда надхвърлят например общите разходи за месечни помощи за деца или че са 10-кратно повече от общите разходи за превоз на ученици и за безплатни учебници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!