БАХБ с почти 2000 проверки за седмица, спря над 200 кг животински храни

OFFNews 26 август 2017 в 10:21 2154 0

Снимка Архив

1980 проверки в обекти търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по българското Черноморие, извършиха инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от БАХБ.  

По морето са издадени 25 предписания и са съставени  11 акта за установяване на административно нарушение. 2 обекта са затворени заради липса на регистрация по смисъла на Закона за храните.

В резултат на инспекциите по официален контрол в останалите областни на страната са издадени 114 предписания и са съставени 22 акта. Спрени от реализация са 229,1 кг. храни от животински произход. Възбранени и насочени за унищожаване са 118,4 кг. храни от животински произход, 5,36 кг. ядки, които са били без документи, и 31 яйца с изтекъл срок на годност.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от ЗХ, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

През изминалата седмица са извършени 24 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Не са установени нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови